Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε το 2010 με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι ζουν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

 

Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Ήδη πάρα πολλοί εθελοντές δίνουν και την ψυχή τους για να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα μαζί με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Παράλληλα με το νέο σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε στη Βουλή, η Ελλάδα απέκτησε Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιήθηκαν σημαντικά οι ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη των αδέσποτων ζώων.

Είναι απαραίτητο, κοινωνία και πολιτεία, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να στηρίξουμε αυτές τις αθώες ψυχές. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με φιλοζωικές οργανώσεις και να μάθουμε πώς μπορούμε να γίνουμε εθελοντές. Μπορούμε ακόμα να κάνουμε εγγραφή στην ειδική φόρμα του Dog’s Voice, για να γίνουμε εθελοντές σίτισης στον δήμο μας.

Είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε ακόμα για τα δικαιώματα των ζώων, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να τα υποστηρίξουμε, εφόσον πέσει κάτι στην αντίληψή μας. Τέλος, αφού σκεφτούμε υπεύθυνα, μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο και να μεγαλώσουμε έτσι την οικογένειά μας προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον και πολλή αγάπη σε κάποιο ζωάκι που έχει ανάγκη.

Τον Νοέμβριο του 2022 βραβεύτηκα στο Φεστιβάλ Κηφισιάς με το βραβείο φιλοζωίας. Είμαι πραγματικά περήφανος για αυτήν τη βράβευση. Οπως είχα δηλώσει και τότε, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι περνά από χέρι μου για την ευζωία των αδέσποτων ζώων, θα είμαι πάντα δίπλα στις φιλοζωικές οργανώσεις, τους μάχιμους εθελοντές, αλλά και τους δήμους στηρίζοντας κάθε οργανωμένη προσπάθειά τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως η μέριμνα για τα ζώα, αλλά και η προσπάθεια εξάλειψης των φαινομένων κακοποίησης και εγκατάλειψής τους είναι αξίες που προάγουν τον ανθρώπινο πολιτισμό.