Γράφει ο Φώτης Καρύδας

 

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «Washington Post», η Ρωσία διοχέτευσε το 2014, μυστικά, τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, υποψηφίους και μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε περισσότερες από είκοσι χώρες ανά τον κόσμο, με απώτερο σκοπό να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα πέρα από τα σύνορά της, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Μοναδικό κριτήριο αυτής της υποστήριξης «κάτω από το τραπέζι», η απόλυτη ευθυγράμμιση των ωφελούμενων με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου. Αμερικανοί διπλωμάτες πιστεύουν πως αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Αυτό που ξέρουμε για την Ελλάδα είναι πως η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Μαλοφέγιεφ, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένουμε να δουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που θα ξεκαθαρίζουν αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά.

Παράλληλα με τις μυστικές χρηματοδοτήσεις, τα φιλορωσικά τρολ διεξάγουν έναν πόλεμο πληροφοριών, μέσα από ένα παλιό εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη στοχοποιώντας Δυτικούς ηγέτες και διαδίδοντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία ανέθεσε τη διενέργεια μιας μελέτης για το θέμα.

Τα fake news δεν αφορούν όμως μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Μόσχα τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να διαδίδει ψέματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστότοπους επιρροής της με μεγάλη επισκεψιμότητα. Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο την αποσταθεροποίηση των χωρών που δεν είναι φίλα προσκείμενες σε εκείνη, την υπονόμευση των κοινωνιών τους αλλά και την υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών στις χώρες αυτές.

Χαρακτηριστικά, έγγραφο της ΕΕ ανέφερε πως η Ρωσία, προωθώντας ψευδείς ειδήσεις στο Διαδίκτυο στα αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και γαλλικά, χρησιμοποίησε αντιφατικές, συγκεχυμένες και κακόβουλες αναφορές για να καταστήσει δυσκολότερη για την ΕΕ την απάντησή της στην πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά αντίστοιχα παραδείγματα των τελευταίων ετών.

Είναι πολύ σημαντικό τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Δύση να ρίξει άπλετο φως, τόσο στις ρωσικές μυστικές πολιτικές χρηματοδοτήσεις όσο και στους καλοκουρδισμένους μηχανισμούς της ρωσικής προπαγάνδας. Ταυτόχρονα, πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης των παραπάνω φαινομένων. Είναι πάνω από όλα ζήτημα δημοκρατίας, διαφάνειας και προστασίας των κοινωνιών και του πολιτισμού μας.