Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

 

Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, γ.γ. του ΟΗΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό τασσόμαστε κατά των διακρίσεων, εξυμνούμε την ποικιλομορφία της παγκόσμιας κοινότητάς μας και ενδυναμώνουμε τη δέσμευσή μας στην πλήρη ενσωμάτωση και συμμετοχή των ατόμων με αυτισμό».

Αξίζει πραγματικά να διαβάσει κανείς το βιβλίο της Άδας Σταματάτου, που εξέδωσε το 2020 με τίτλο «Η ζωή μου με τον Γιάννη», για να αποτυπώσει τον αγώνα που η ίδια έδωσε και δίνει όλα αυτά τα χρόνια, από τη μέρα που πήρε στα χέρια της το χαρτί της διάγνωσης ότι ο γιος της είναι αυτιστικός.

Είχε προηγηθεί η σελίδα που είχε φτιάξει στο facebook με τον ίδιο τίτλο, στην οποία καταγράφει την καθημερινότητά της με τον Γιάννη, τόσο με μικρές ιστορίες όσο και με μικρά βίντεο. Μια σελίδα που αριθμεί περισσότερους από 131.000 ακολούθους και χιλιάδες σχόλια στις αναρτήσεις της.

H κυρία Σταματάτου είναι πρόεδρος και ιδρύτρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Race for Autism, περισσότερες πληροφορίες για την οποία μπορεί να βρει κανείς ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο raceforautism.gr.

Μετά την επιτυχία του προηγούμενου Race For Autism Gr τον Απρίλιο του 2022, το οποίο προσείλκυσε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες, το Race For Autism Gr επανέρχεται την Κυριακή 2 Απριλίου στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, προωθώντας την ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού που γιορτάζεται αυτή την ημέρα σε όλο τον κόσμο. Ο αγώνας είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και δικό μου προσωπικά, είναι μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες.

Κάθε χρόνο, στις 2 Απριλίου, η φωνή των ατόμων με αυτισμό και εκείνων που ζουν και δουλεύουν καθημερινά μαζί τους μεγαλώνει και ακούγεται πιο δυνατά. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαύσουν πλήρη και ίσα δικαιώματα με όλους μας, τόσο ως παιδιά όσο και ως ενήλικες.

Αξίζει πραγματικά να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε όλοι μαζί τον αγώνα τους μέχρι τέλους.