Τις δραματικές στιγμές που έζησε μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη περιέγραψε ο 18χρονος Αγγελος Τσιαμούρας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη.

 

Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Ο Άγγελος έσωσε δεκάδες ανθρώπους μέσα από τη φωτιά μετά το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Με θάρρος και αυταπάρνηση ο Άγγελος μαζί με τους ανθρώπους της ΕΜΑΚ και τη βοήθεια κάποιων ακόμα επιβατών του τρένου έδειξαν έμπρακτα τι πραγματικά σημαίνει ανθρωπιά και αλληλεγγύη, βάζοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, πέρα από το ότι έπρεπε να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου. Μαζί με τον φίλο μου Γιώργο τρέξαμε στα βαγόνια 3 και 4 για να σώσουμε, όσο το δυνατόν, περισσότερο κόσμο και καταφέραμε μαζί με τους διασώστες να βγάλουμε 16 άτομα. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι έπρεπε να σώσω ακόμη ένα άτομο. Τίποτα άλλο! Η αδρεναλίνη είχε χτυπήσει κόκκινο».

Αυτή είναι η νέα γενιά των Ελλήνων. Μια γενιά με καλοσύνη, αρχές, ήθος και θάρρος. «Δεν είμαι ήρωας, μη με αποκαλείτε έτσι. Έκανα απλά το καθήκον μου έναντι των συνανθρώπων μου» έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες, συγκλονίζοντας με το μεγαλείο της ψυχής του.

Ο Άγγελος σπουδάζει Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και ονειρεύεται να ανοίξει στο μέλλον τη δική του επιχείρηση. Μπορεί ο ίδιος να μην αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του «ήρωα», όμως με τη στάση του μας ενέπνευσε όλους. Με άλλα λόγια, πηγή έμπνευσης ενός καλύτερου δικού μας εαυτού.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι στην κοινωνία μας σαν τον Άγγελο, μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Προτείνω η πολιτεία να βραβεύσει τον Άγγελο και όλους όσους με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους κατάφεραν να σώσουν τόσους νέους ανθρώπους από βέβαιο θάνατο.

Θα ήθελα να ευχηθώ ακόμα μια φορά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων μέσα από την καρδιά μου. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο.