Ο Βρετανός αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και ακτιβιστής σερ Ντέιβιντ Άλαν Τσίπερφιλντ τιμήθηκε με το βραβείο Pritzker 2023, την υψηλότερη διάκριση διεθνώς για την αρχιτεκτονική.

 

Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Τo 45o βραβείο Pritzker, το οποίο θεωρείται το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής» έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, διότι αφενός η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Αθήνα και αφετέρου ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας έχει αναλάβει το έργο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στη σχετική ανακοίνωση των βραβείων γίνεται λόγος για έναν «παραγωγικό αρχιτέκτονα που επιδεικνύει σεβασμό στην Ιστορία και τον Πολιτισμό, ενώ δημιουργεί δομές ικανές να διαρκέσουν φυσικά και πολιτιστικά».

Η αρχιτεκτονική πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. για την αναβάθμιση και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προκρίθηκε από τη διεθνή επιτροπή αξιολόγησης και η προμελέτη παρουσιάστηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να προστεθεί στα εμβληματικά έργα πνοής που θα αλλάξουν την όψη της Αθήνας μας και θα την εδραιώσουν ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με πλούσια ιστορία και ξεχωριστό χαρακτήρα που ο κάθε πολίτης του κόσμου θα επιθυμεί να επισκεφθεί και να θαυμάσει.

Η πόλη μας, μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου που συνδυάζει ιδανικά το αρχαίο με το σύγχρονο. Από τη μοναδική ανά τους αιώνες Ακρόπολη και τον μαγικό λόφο του Λυκαβηττού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ένα αρχιτεκτονικό στολίδι σχεδιασμένο από τον Ρέντσο Πιάνο που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και την Αρχαία Αγορά στην πρόσφατα ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το νέο εμβληματικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα στα επόμενα χρόνια και η λίστα δεν τελειώνει φυσικά εδώ.

Η πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, μια πόλη-πολιτιστικός φάρος και εστία ανάπτυξης των Γραμμάτων. Η Αθήνα μας!