Παράλληλα με την πυροσβεστική, ένα σπουδαίο έργο διάσωσης εκτελεί και η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς από την αρχή του ξεσπάσματος της πυρκαγιάς συντονίζει τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων ζώων σε κίνδυνο. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περισσότερα από 200 ζώα συντροφιάς και είναι ασφαλή περισσότερα από 100 παραγωγικά και ιπποειδή.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Dogs’ Voice, υπό την Αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας, έχει θέσει από το απόγευμα της Δευτέρας σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο.

Υπάρχει πρόβλεψη και για τα παραγωγικά ζώα και τα ιπποειδή τα οποία σε συνεργασία με το A Little Shelter καταφθάνουν στο καταφύγιο του στο Πολυδένδρι.
Χθες αργά το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, και η Ειδική Γραμματέας, Μάρσα Δημοπούλου, βρέθηκαν στο ΛΑΤΟ για να βεβαιωθούν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Οι πολίτες καλούν όλο το 24ωρο τις γραμμές 2131364020, 2131364933, 2131364935, 2131364036. Σημειώνεται ότι όλα τα αίτημα για απεγκλωβισμούς ζώων έχουν ικανοποιηθεί στο ακέραιο σε συνεργασία με ειδικές ομάδες απεγκλωβισμού, όπως η Alma Libre και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, και με τους δήμους Γαλατσίου, Αθηναίων, Σαλαμίνας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας κ.ά.