Προς παράταση, έως τα τέλη Αυγούστου, φαίνεται ότι οδεύει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς  λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν έχει προχωρήσει στη διαδικασία. Παρόμοια είναι και η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, όπου το ενδιαφέρον είναι μειωμένο.

Το ενδεχόμενο παράτασης θα έχει συνέπειες και στον χρόνο πληρωμής των δικαιούχων του Market pass, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος στην Εφορία.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτηση Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.550.614 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ., δηλαδή υπολείπονται περίπου 2 εκατ. δηλώσεις. Tο γεγονός αυτό βάζει στο τραπέζι to σενάριο παράτασης της προθεσμίας έως το τέλος Αυγούστου. Σε μια τέτοια περίπτωση όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κληθούν να καταβάλουν δύο δόσεις μαζί.

Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο και απ' αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

Αναλυτικότερα:

- Το 49,65% ή 2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές.

- Το 16,73% η 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό, με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται «κατά κεφαλή» στα 361,7 ευρώ και με συνολικό επιστρεφόμενο φόρο 275,372 εκατ. ευρώ

- Το 33,62% ή 1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.154 ευρώ και συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 1,766 δισ. ευρώ.

Η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τηn τελευταία τοn Φεβρουάριο του 2024.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην αρχική δήλωση έως 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο, συνυποβάλλοντας το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3, εφόσον υπάρχει υποχρέωση, πέραν του εντύπου Ε1.