Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέφθηκε σήμερα το πανεπιστήμιο του Παλέρμο, πρωτεύουσας της Σικελίας, συνοδευόμενη από τον Ιταλό πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Ακριβώς την πιο δύσκολη στιγμή, συχνά, βρίσκουμε μέσα μας την δύναμη που χρειαζόμαστε. Είναι αυτό που συμβαίνει, ακριβώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Οι δοκιμασίες των τελευταίων τριών ετών είναι, πιθανότατα, οι δυσκολότερες που αντιμετώπισε, ποτέ η Ευρώπη. Πρώτα με την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της, και μετά με τον πόλεμο και την μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής. Οι κρίσεις αυτές, όμως, μας δίδαξαν κάτι: καταλάβαμε ότι η μοίρα και οι ζωές μας συνδέονται στενά μεταξύ τους», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Με αναφορά στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να καταπολεμήσει τους διακινητές, να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους εταίρους και να αναπτύξει συνεργασία για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στις χώρες της Ένωσης».

«Η Ευρώπη πρέπει να επεκτείνει την αλληλεγγύη της σε όλες τις χώρες μέλη και στις τοπικές κοινωνίες. Με αυτό το πνεύμα, προτείναμε το νέο Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο. Καθ’ένας από εμάς πρέπει να προσφέρει την συμβολή του, και να αλληλοστηριχθούμε. Τώρα που έχουμε ένα σχέδιο, πρέπει να το εφαρμόσουμε μαζί. Μια ευρωπαϊκή λύση, είναι δυνατή», ολοκλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.