Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις επόμενες δύο εβδομάδες έναν οδικό χάρτη για το πώς σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά όλες τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, δήλωσε η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε εκδήλωση ενέργειας στο Λονδίνο την Πέμπτη.

«Σε δύο εβδομάδες, θα παρουσιάσουμε έναν οδικό χάρτη, με συγκεκριμένα μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Έτσι ώστε να μην βασιζόμαστε πλέον σε μια εχθρική δύναμη για τις ενεργειακές μας ανάγκες». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας, που συνδιοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συνεργασία με τη Βρετανία

Η κ. φον ντερ Λάιεν μίλησε για «εξαιρετική» ενεργειακή συνεργασία της ΕΕ με τη Βρετανία: «Η περιοχή της Βόρειας Θάλασσας έχει ό,τι χρειάζεται: υπεράκτια αιολική ενέργεια, θαλάσσια ενέργεια, υδρογόνο, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Αλλά αυτό που είναι εξίσου σημαντικό με τους πόρους είναι η κανονιστική βεβαιότητα. Σκεφτείτε το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας – όπου η αβεβαιότητα ήταν ιδιαίτερα κακή για τις επιχειρήσεις. Αλλά η βεβαιότητα είναι αυτό που προσφέρει το πλαίσιο της ΕΕ, αυτό που αναζητούν οι επενδυτές», και απευθυνόμενη στον Βρετανό πρωθυπουργό είπε: «Αυτό, αγαπητέ Κιρ, είναι αυτό που πρέπει να προσφέρουμε μαζί. Μπορούμε να μετατρέψουμε τη Βόρεια Θάλασσα σε μια δύναμη του μέλλοντος».

Τα πέντε βήματα

Τέλος, η επικεφαλής της Κομισιόν περιέγραψε «πέντε βήματα στα οποία πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία για την παροχή ενεργειακής ασφάλειας».

- Πρώτον, πρέπει να ορίσουμε ένα σαφές όραμα για την κατεύθυνση του ταξιδιού και μια αποφασιστικότητα να την ακολουθήσουμε. Νωρίτερα φέτος, μαζί με πολλούς από εσάς εδώ, ξεκινήσαμε το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ενεργειακή Μετάβαση. Το φόρουμ μπορεί να μας βοηθήσει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στο COP28 στο Ντουμπάι.

- Δεύτερον, πρέπει να μετατρέψουμε τους στόχους σε συγκεκριμένα έργα. Όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

- Τρίτον, χρειαζόμαστε κρίσιμες πρώτες ύλες. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στο πλαίσιο των επικείμενων εμπορικών περιορισμών και των απαγορεύσεων εξαγωγών. Αυτά τα ορυκτά είναι τα δομικά στοιχεία της καθαρής μετάβασης. Οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη . Η Ευρώπη έχει υπογράψει δέκα στρατηγικές συμφωνίες πρώτων υλών με χώρες εταίρους.

- Τέταρτον, πρέπει να αναπτύξουμε μαζί υποδομές. Πρέπει να δημιουργήσουμε δίκτυα, διασυνδέσεις και καλώδια. Να συνδέσουμε τις χώρες μας και να διαφοροποιήσουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα.

- Και τέλος, πρέπει να συνεργαστούμε για την προστασία των υποδομών. Τόσο από κυβερνοεπιθέσεις όσο και από φυσικές επιθέσεις.