Κάθε τόσο όλο και κάποιος από την Αντιπολίτευση (μείζονα ή ελάσσονα, υπαρκτή ή ανύπαρκτη) αναμασά τις αστειότητες για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και «εκφράζει τη βεβαιότητά του» ότι «η χώρα μας διολισθαίνει σε αυταρχικές ατραπούς» και «προσομοιάζει σε απολυταρχικά καθεστώτα». Και επίσης κάθε τόσο, δημοσιεύεται μια «έκθεση» από κάποια ΜΚΟ με ευφάνταστο τίτλο (και ακόμα πιο ευφάνταστους τρόπους να μασουλάει ευρωπαϊκά κονδύλια), η οποία βολικά και πρόθυμα κατατάσσει τη χώρα μας κάτω από τη Μπουργκίνα Φάσο και το Τσαντ και πίσω από ανύπαρκτα κράτη -όπως πχ. το ψευδοκράτος της Β. Κύπρου.
Θα μου πείτε, ποιος ασχολείται με αυτά τα καραγκιοζιλίκια; Κανείς. Και δεν ασχολείται κανείς διότι στις δυτικές δημοκρατίες υπάρχουν επίσημοι θεσμοί που ελέγχουν την ποιότητα του κράτους δικαίου. Έτσι λοιπόν και φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου.
Για τη χώρα μας, η έκτη κατά σειρά Έκθεση καταγράφει σημαντική αναβάθμιση, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 12 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που παρουσίασε πρόοδο σε όλες τις συστάσεις. Η Κομισιόν αναγνωρίζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, οι οποίες έχουν ενταχθεί στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αφαιρέθηκε η σύσταση για έγκαιρη και αποτελεσματική διαβούλευση στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας. Οι συστάσεις της ΕΕ προς τη χώρα μας είναι μειωμένες σε 4 από 7 την τελευταία τετραετία, ενώ η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 χωρών της ΕΕ με τις λιγότερες συστάσεις.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη θεσμική θωράκιση των ΜΜΕ. Η φετινή έκθεση αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο στο πεδίο των ΜΜΕ, καταγράφοντας μεταξύ άλλων τα μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, το e-pasithea, η Task Force, το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, την κατάργηση της απλής δυσφήμισης, την ειδική ποινική νομοθεσία για τους αθλητικούς συντάκτες, την έναρξη διαδικασιών ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα SLAPPs, αλλά και τον πρόσφατο νόμο για την ενίσχυση της δημοσιότητας και της διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Η Κομισιόν αναφέρεται ακόμη στην ενδυνάμωση της συντακτικής ανεξαρτησίας και των θεσμικών εγγυήσεων σε ό,τι αφορά την κρατική διαφήμιση, την ενυπόγραφη δημοσιογραφία και την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.
Πέρα από την έκθεση για το κράτος δικαίου όμως, η χώρα μας κατέγραψε και άλλη μία επιτυχία στον τομέα της Δικαιοσύνης και της εδραίωσης του κράτους δικαίου. Επικεφαλής της Europe 1, του συνόλου δηλαδή όλων των Αρχών κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος της ΕΕ, εκλέχθηκε ομόφωνα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ Χαρ. Βουρλιώτης. Ο επικεφαλής της ελληνικής Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, ψηφίστηκε και από και από τα 27 κράτη μέλη αλλά και τις τρεις συνδεδεμένες χώρες, ως προεδρεύων, θέση εξαιρετικά τιμητική για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα.
Ο κ. Βουρλιώτης ανέλαβε πρόεδρος της Αρχής το 2021 με απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το μόνο κόμμα που ψήφισε κατά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Η θητεία του ανανεώθηκε το 2024, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει εκ νέου «λόγω της ανυπαρξίας πραγματικού έργου της Αρχής κατά την προηγούμενη τριετή θητεία του»! Το ίδιο -ανύπαρκτο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ έργο- πάντως τον τοποθέτησε ομόφωνα εικεφαλής όλων των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμπέρασμα: Τα καραγκιοζιλίκια είναι ευχάριστα σε γενικές γραμμές, αρκεί να μην γίνονται ενοχλητικά όπως οι μύγες τον Αύγουστο. Διότι μετά πέφτει ...φλιτ.