Αναβάθμισε από ουδέτερο σε θετικό το outlook, δηλαδή τις προοπτικές, των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) η Fitch λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, η Fitch διατηρεί τις αξιολογήσεις των τεσσάρων σταθερές με τη Eurobank και την ΕΤΕ στο «BB» και την Πειραιώς και Alpha στο «BB-».

Η αναθεώρηση του outlook αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα είναι επωφελής για το λειτουργικό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας, υποστηρίζοντας συνεπώς και τις τράπεζες στο να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους χωρίς να διακυβεύονται τα προφίλ κινδύνου τους.

Fitch: Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μειώνει τους κινδύνους για τα εγχώρια κρατικά ομόλογα των τραπεζών 

Σε συνδυασμό με τη διαρκή βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη και την ισχυρή απόδοση στο σκέλος των επενδύσεων, θα οδηγήσουν πιθανότατα σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος εντός του ορίζοντα αξιολόγησης. Με τη σειρά του, ένα πιο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον αναμένεται να στηρίζει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους και τη δημιουργία κεφαλαίου, σύμφωνα με τη Fitch.

Ο οίκος σημειώνει πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μειώνει τους κινδύνους γύρω από από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε ευκολότερη και λιγότερο κοστοβόρα πρόσβαση στις αγορές χρέους για τις τέσσερις συστημικές. Αυτό θα πρέπει να υποστηρίζει την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκρίνονται και να παραμένουν συμβατές με την τελική ελάχιστη απαίτησή της για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). «Όλες αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει τελικά να επηρεάσουν θετικά την εκτίμησή μας για το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών», αναφέρει η Fitch.