Τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας αναδείχθηκαν ως οι μεγάλοι κερδισμένοι των φετινών αναταράξεων στον ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε ένα εντυπωσιακό «ράλι», μειώνοντας αισθητά τα spread τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών 10ετών ομολόγων – σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί για πάνω από μία δεκαετία.
Μικραίνουν οι αποκλίσεις
Το κόστος δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εμφανίζει αξιοσημείωτη σύγκλιση με τον γερμανικό «πυρήνα».
Συγκεκριμένα:
- Η Ιταλία πληρώνει πλέον μόλις 0,9 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τη Γερμανία.
- Η Ισπανία δανείζεται φθηνότερα από τη Γαλλία, με το spread να διαμορφώνεται στις 0,6 μονάδες.
- Η Ελλάδα έχει περιορίσει τη διαφορά στις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα δεδομένα αυτά αποτελούν ισχυρή ένδειξη επαναπροσδιορισμού της επενδυτικής αντίληψης για τις οικονομίες της «περιφέρειας», σε αντίθεση με τη δύσκολη περίοδο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, όταν οι αποκλίσεις στις αποδόσεις είχαν εκτιναχθεί σε επίπεδα πανικού.
Τι τροφοδοτεί τη σύγκλιση – Η ανατροπή του αφηγήματος
Σύμφωνα με διαχειριστές ομολόγων, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η βελτιωμένη διαχείριση του χρέους και η αυξανόμενη κατανομή ρίσκου εντός της Ευρωζώνης είναι οι βασικές αιτίες της φετινής δυναμικής.
Όπως εξηγούν, η άνοδος των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων έχει επίσης παίξει ρόλο στη συρρίκνωση των spreads. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις αναμενόμενες δαπάνες 1 τρισ. ευρώ από την κυβέρνηση του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς για άμυνα και υποδομές, γεγονός που ασκεί ανοδική πίεση στο γερμανικό χρέος.
«Η ανάκαμψη ήταν αμείωτη», δηλώνει ο Fraser Lundie, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Aviva Investors, αποτυπώνοντας τη διάχυτη αισιοδοξία των αγορών.
Η περίπτωση της Ελλάδας – Από την κρίση στην αναβάθμιση
Η Ελλάδα συνεχίζει να κεφαλαιοποιεί την πολυετή πορεία ανάκαμψης από τη δημοσιονομική κρίση, έχοντας εξασφαλίσει επενδυτική βαθμίδα το 2023 από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Αυτή η εξέλιξη συνοδεύεται από ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και βελτιωμένο προφίλ αξιοπιστίας, γεγονός που την καθιστά ελκυστικό προορισμό για επενδυτές σταθερού εισοδήματος.
Ισπανία και Ιταλία: Υπέρβαση προσδοκιών
Η Ισπανία κατέγραψε ταχύτερη ανάπτυξη από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης το προηγούμενο έτος, ενώ η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία φαίνεται να διαψεύδει τις αρχικές ανησυχίες, προβάλλοντας εικόνα σταθερότητας και συγκρατημένης δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο ρόλος του κοινού ευρωπαϊκού χρέους και της γεωπολιτικής
Η έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ κατά την πανδημία, καθώς και οι συζητήσεις για περαιτέρω ενοποίηση με στόχο την κάλυψη αμυντικών δαπανών, έχουν ενισχύσει την αντίληψη ότι το μέλλον της Ευρωζώνης είναι περισσότερο συλλογικό από ποτέ.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η δυναμική αυτή ενισχύεται και από γεωπολιτικούς παράγοντες. Η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των πολιτικών ανακατατάξεων με φόντο τον Ντόναλντ Τραμπ, στρέφει κεφάλαια προς την Ευρώπη και ειδικά προς ομόλογα με υψηλότερες αποδόσεις και σταθερότερο οικονομικό υπόβαθρο.
«Το περιβάλλον υψηλότερων αποδόσεων δημιουργεί νέα ζήτηση για κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, ιδίως όταν οι “βασικές” αγορές εμφανίζουν αστάθεια», επισημαίνει ο Νικ Χέις, της Axa Investment Managers.