Ειδικός συνεργάτης

Η υπόθεση “Πυθία” που αφορούσε καταγγελίες για σχέδιο απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πρόκειται να φθάσει σήμερα Παρασκευή σε δίκη, μετά από δικαστικές έρευνες που κράτησαν για πολύ μεγάλο διάστημα, ενώ χθεσινές αποκαλύψεις σε μερίδα του Τύπου κάνουν λόγο “για ανύπαρκτο σχέδιο”, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΥΠ, που ήρθαν στο φως από τον διοικητή της Γιάννη Ρουμπάτη.

Η υπόθεση απασχόλησε τον ανακριτή Δημήτριο Φούκα για μήνες, ο οποίος έφθασε να διατυπώσει πόρισμα αποδεχόμενος, ότι υπήρξε σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, που σχετιζόταν με τις επιδιώξεις ξένων κύκλων εξαιτίας της ασκούμενης, τότε πολιτικής, ειδικά σε θέματα όπως οι σχέσεις της χώρα μας με τη Ρωσία.
Η έρευνα για την “Πυθία” πάντα συνδυάστηκε με παράλληλη έρευνα για δύο ακόμα υποθέσεις. Μία αφορούσε τις γνωστές καταγγελίες για τηλεφωνικές υποκλοπές κυβερνητικών παραγόντων επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και από “σπόντα” μία ακόμα υπόθεση. Εκείνη σχετικά με τον πρώην βουλευτή και υπουργό του ΠαΣοΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, τον οποίο υπάλληλος της ΕΥΠ είχε καταγγείλει, ότι κατείχε έγγραφα απόρρητα, που δεν έπρεπε να τα κατέχει.
Οι έρευνες του ανακριτή Φούκα που ολοκληρώθηκαν μετά από μήνες οδήγησαν την υπόθεση στο σύνολό της – και για τα τρία σκέλη, “Πυθία”, υποκλοπές και την υπόθεση Καρχιμάκη- στο Συμβούλιο Εφετών.
Μετά από πολλά δικαστικά στάδια το Συμβούλιο των Εφετών έκρινε, ότι δεν βρήκε άκρη με τις υποκλοπές, δεν μπόρεσε να εντοπίσει η δικαιοσύνη τί ακριβώς έγινε και πώς έγινε, ενώ απάλλαξε τον Μιχάλη Καρχιμάκη για τα έγγραφα, καθώς κρίθηκε, ότι ούτε απόρρητα ήταν, ούτε συνιστούσαν στοιχεία για να δικαστεί για παραβίαση των μυστικών της Πολιτείας.
Έμεινε όμως το σχέδιο “Πυθία” για το οποίο έχει σήμερα οριστεί δίκη.
Δίκη όμως χωρίς κατηγορούμενο, καθώς από τις πολύχρονες έρευνες της δικαιοςύνης δεν εντοπίστηκε κάποιος με το όνομα William B,που εφέρετο ως εμπλεκόμενος στο εν λόγω σχέδιο.

Και μια εξέλιξη ενδιαφέρουσα της τελευταίας στιγμής. Πριν από τη δίκη και ενώ το Συμβούλιο Εφετών είχε “εξαφανίσει” την υπόθεση Καρχιμάκη, η εισαγγελέας που προσδιόρισε σε ποιά μέρα θα διεξαχθεί η δίκη για το “Πυθία”, πρόσεξε, ότι το Συμβούλιο Εφετών, πράγματι είχε απαλλάξει τον Μιχάλη Καρχιμάκη, αλλά είχε αφήσει – εκ παραδρομής;- εκτός απαλλαγής ένα έγγραφο με το οποίο είχε κάνει ο Μιχάλης Καρχιμάκης επερώτηση στη Βουλή. Και τον έστειλε στο εδώλιο γι αυτό, στην ίδια δίκη με το “Πυθία”, επειδή είχε γίνει για τις υποθέσεις αυτές κοινή ανάκριση. Πάντως, η σημερινή δίκη δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα γίνει η όχι.