Με στόχο το τρία στα τρία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά όπου έχει δώσει χρίσμα κινείται η Νέα Δημοκρατία και τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στη μάχη του Θερμαϊκού καθώς τόσο ο Κώστας Μπακογιάννης όσο και ο Γιάννης Μώραλης φαίνεται να τερματίζουν πρώτοι και με διαφορά από την πρώτη Κυριακή κιόλας.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, μολονότι –σύμφωνα με μετρήσεις– δεν έχει αρνητική εικόνα για τους Θεσσαλονικείς, δεν πείθει για την επάρκειά του ως δήμαρχος. Προηγείται μεν, αλλά ο δεύτερος γύρος –και ανάλογα με το ποιος θα βρεθεί απέναντί του– θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, της GPO και της Opinion Poll, συμφωνούν ότι ο νυν δήμαρχος είναι πρώτος. Διαφωνούν όμως για τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο, οπότε και για το πιθανό τελικό αποτέλεσμα. Ενα σημαντικό πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο κ. Ζέρβας είναι η αδυναμία του να πείσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αντίπαλοί του είναι άγνωστα πρόσωπα για το 50% των ψηφοφόρων.

Στη μέτρηση της GPO ο Κωνσταντίνος Ζέρβας συγκεντρώνει 29,4%, ενώ σε αυτήν της Opinion Poll 26,4%. Οσον αφορά τους Στέλιο Αγγελούδη και Σπύρο Πέγκα, όλα είναι ρευστά, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η GPO δίνει προβάδισμα στον κ. Πέγκα (17,9% έναντι 13,8% του κ. Αγγελούδη), ενώ εκείνη της Opinion Poll έχει ψηλότερα τον κ. Αγγελούδη (16% έναντι 12% του κ. Πέγκα). Στη δημοσκόπηση της GPO ο κ. Ζέρβας εμφανίζεται νικητής τη δεύτερη Κυριακή σε κάθε περίπτωση: με διαφορά 6,2 μονάδες από τον κ. Πέγκα και 10,7 από τον κ. Αγγελούδη.

Πάντως, διαφωνεί η Opinion Poll, που βρίσκει στον δεύτερο γύρο τον κ. Αγγελούδη, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, θα στεφθεί και νικητής! Καταγράφεται στο 35,2% έναντι 28,7% του κ. Ζέρβα. Ακόμη, δημοσκόπηση της Interview που καταγράφει διαφορά 7,2 μονάδων μεταξύ Ζέρβα-Αγγελούδη και κλείσιμο της ψαλίδας. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει το 30% των ψήφων, ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 22,8%. Αυτό στον πρώτο γύρο.

Οι στοιχηματικές εταιρείες, πάλι, έχουν διαφορετική άποψη. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας βρίσκεται στο 1,60 περίπου για τον πρώτο γύρο, ενώ μια εταιρεία έχει επιλέξει να μην δώσει, ακόμα τουλάχιστον, αποδόσεις για τη Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη θέση μοιάζει «κλειδωμένη» από τον κ. Αγγελούδη με απόδοση 2,20, ενώ ο κ. Πέγκας ακολουθεί με διαφορά ασφαλείας και 5,00. Εφόσον επιβεβαιωθούν, τότε στον δεύτερο γύρο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπίσει τον κ. Αγγελούδη.

Τρέχουν... μόνοι τους

Στον Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης στόχο έχει ένα ισχυρό ποσοστό την πρώτη Κυριακή που θα του εξασφαλίσει μια άνετη εκλογή και δεν θα οδηγήσει τους Αθηναίους σε επαναληπτικές κάλπες. Η έλλειψη φανερών δημοσκοπήσεων στρέφει το ενδιαφέρον στις στοιχηματικές εταιρείες για την τελική κατάταξη των υποψηφίων. Ο δήμαρχος Αθηναίων είναι πρώτος (με απόδοση 1,01) και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Χάρη Δούκα (8,00) ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης ακολουθεί από απόσταση (15,00).

Μέτρηση της Prorata καταγράφει μια διαφορετική εικόνα σε ό,τι αφορά τον δεύτερο. Στην πρόθεση ψήφου ο κ. Μπακογιάννης, αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές, διεκδικεί την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή: στην έρευνα συγκεντρώνει 42,5%. Ο κ. Ζαχαριάδης έρχεται καθαρά δεύτερος με 15%, ενώ έχει δυνατότητες να πάει και ψηλότερα, παρά την καθυστερημένη υποψηφιότητά του και την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζει. Ο κ. Δούκας έρχεται τρίτος με 8,5%.

Στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης θα συνεχίσει το έργο του καθώς η εκλογική αναμέτρηση μοιάζει με περίπατο για τον δήμαρχο που δεν έχει αντίπαλο. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του πρώην αντιπεριφερειάρχη της Ρένας Δούρου, Γιώργου Γαβρίλη, δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση ανησυχία, καθώς θεωρείται απίθανο να συσπειρώσει ακόμα και εκείνους που κατά το παρελθόν επέλεξαν τον Θοδωρή Δρίτσα ή στην τελευταία αναμέτρηση τον Νίκο Μπελαβίλα. Οι στοιχηματικές εταιρείες επιβεβαιώνουν εκείνο που όλοι συμπεραίνουν από το περιρρέον κλίμα: ο Γιάννης Μώραλης δίνει απόδοση 1,01 ενώ ο Γιώργος Γαβρίλης 7. Και ως γνωστόν, οι στοιχηματικές δεν χάνουν τα χρήματά τους...

Στο σύνολο της Ελλάδας, πάντως, ο αυτοδιοικητικός χάρτης δεν αναμένεται να αλλάξει ιδιαιτέρως σε σχέση με το 2019. Διορθωτικές κινήσεις προκύπτουν, αλλά το τελικό χρώμα εκτιμάται πως θα παραμείνει «μπλε», έστω και χωρίς χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία.