Με το που έγινε γνωστή η είδηση για το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ στις 26 Απριλίου του 1986, κάποιοι κομμουνιστές (πραιτωριανοί του Τσίπρα σήμερα) βγήκαν και υποστήριξαν τη Σοβιετική Ένωση με το γελοίο επιχείρημα ότι “όλα αυτά ήταν προπαγάνδα των ΗΠΑ και των δυτικών».
Μάλιστα ο Ριζοσπάστης, με αρχισυντάκτη τον Θανάση Καρτερό, ισχυριζόταν σε μνημειώδες κείμενό του ότι όλα ήταν κινδυνολογίες των ΗΠΑ για να πλήξουν τον κομμουνισμό.
Για την ιστορία, ο διευθυντής γραφείου τύπου του τέως και αλησμόνητου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έμεινε γνωστός για τη φράση: «τρώτε μαρούλια άφοβα», που μάλλον δεν είπε. Τουλάχιστον έτσι διατείνεται ο ίδιος, αλλά σίγουρα αποτυπώνει την εικόνα που ήθελε να περάσει, τότε, στην ελληνική κοινωνία το κομματικό όργανο του ΚΚΕ, ο Ριζοσπάστης.
Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ
Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.[1] Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου 2 από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.[2] Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.[3]
Χάρτης της ευρύτερης περιοχής, με εμφαινόμενες τις πληγείσες εκτάσεις (κόκκινο: απαγορευμένη ζώνη, ανοιχτό κόκκινο: ζώνη μόνιμου ελέγχου, ροζ: ζώνη περιοδικού ελέγχου, κίτρινο: απροσδιόριστη ζώνη.
Η καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα φάνηκε από τις μετέπειτα συνέπειες του: ο χώρος εκκενώθηκε, έγινε μια μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας, πολλοί άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια και εργάτες εγκατέλειψαν τον τόπο εργασίας τους.
Τα Μέσα Ενημέρωσης αργότερα αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως μια καταστροφή ευρείας κλίμακας, αναφερόμενα σε αυτό ως πυρηνικό ατύχημα και επίσης εκτίμησαν ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Τσέρνομπιλ είχε καταστροφικές συνέπειες και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)