Σε παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξελλες, σχετικά με την ενέργεια ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τόνισε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα- “η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης”, όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.

Bloomberg: Η Ελλάδα επιδιώκει να ανανεώσει το ηλεκτρικό δίκτυο της ΕΕ σε πράσινη μετάβαση

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από δύο ημέρες το Bloomberg σε δημοσίευμα του είχε αναφέρει πως η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο να ανανεώσει το ηλεκτρικό δίκτυο της ΕΕ και συγκεκριμένα σε μια πιο πράσινη μετάβαση, ώστε να γεφυρωθεί και το χάσμα βορρά – νότου.

Το bloomberg.com λοιπόν, τόνιζε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει σχετική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σημείωνε πως πως η Ελλάδα «θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά-νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με ένα non-paper που είδε το Bloomberg. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα υποβάλει την πρόταση στους ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε άτομο με γνώση του θέματος».

 

Μάλιστα, η σχετική πηγή που μίλησε, σημείωσε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης».

«Οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από ό,τι χρειάζεται για ένα ενεργειακό σύστημα καθαρού μηδενισμού», πρόσθεσε στη συνέχεια.