Ένα νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας «Η άλλη πλευρά της ιστορίας: Οι δράστες σε διαδικασία αλλαγής» (OOSPC) ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2020 και θα υλοποιηθεί από εξειδικευμένους ευρωπαϊκούς φορείς με συντονιστή τον Κυπριακό Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).
Οι εταίροι περιλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Bournemouth (BU) – Ηνωμένο Βασίλειο, το Centro di Ascolto Uomini Maltrattanti (CAM), Ιταλία, τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου (UWAH), και τη Μη κυβερνητική Οργάνωση: Σημείο Ευρωπαϊκής Γνώσης (EKS) από Ελλάδα καθώς και τη Διεύθυνση Κοινωνικών και Ιατρικών Υπηρεσιών (DASM) από τη Ρουμανία. Το έργο υποστηρίζεται επίσης από το Υπουργείο Εργασίας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, την Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας (ΕΣΚΕΕΨΟ), την 7η Υγειονομική Υπηρεσία Κρήτης, το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και την Αστυνομική Διεύθυνση Cluz.
Στόχος του έργου είναι να αποτρέψει την περαιτέρω ενδοοικογενειακή βία και να αλλάξει τα βίαια συμπεριφορικά πρότυπα των θυτών με την παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης σε προσωπικό πρώτης γραμμής το οποίο με τη σειρά του θα διδάξει περαιτέρω τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας να υιοθετήσουν μη βίαιη συμπεριφορά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στους ίδιους, την οικογένεια τους και το ευρύτερο περιβάλλον τους.
Με την ενδοοικογενειακή βία στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ, έχει δοθεί λιγότερη προσοχή στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, παρά την έρευνα που δείχνει ότι πολλοί από αυτούς επαναλαμβάνουν τον κύκλο της βίας σε μελλοντικές σχέσεις τους. Τα υπάρχοντα προγράμματα για θύτες παραμένουν περιορισμένα και χωρίς την αντίστοιχη επιστημονική έρευνα, αν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας των θυμάτων και των συντονισμένων απαντήσεων της κοινωνίας των πολιτών. Η πλειονότητα των θυτών δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά τους χωρίς δομημένη και υποχρεωτική παρέμβαση και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Σε διάρκεια 24 μηνών, το έργο στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό σχεδίων δράσης μέσω της παροχής τεκμηριωμένης έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων για θύτες, στην εξειδικευμένη εκπαίδευση εργαζομένων πρώτης γραμμής και στην εδραίωση ευρύτερων και ενισχυμένων συνεργασιών με την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020) και η περίοδος υλοποίησης του έργου είναι 24 μήνες (01.05.2020-30.04.2022).