Μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων η πανδημία προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα θέτωντας υπό αμφισβήτηση την κυριαρχούσα οικονομική πολιτική της Ένωσης. Η παρέμβαση των 9 ηγετών, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένου, που ζητούν την έκδοση ευρωομολόγων (CoronavirusBonds) βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία.

tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisτου Χάρη Παυλίδη

Ωστόσο η πρωτοβουλία αποτελεί κορυφαία πολιτική κίνηση και σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και άλλων κρατών της Βόρειας Ευρώπης που επιμένουν εμμονικά στην οικονομική πολιτική του δημοσιονομικού στραγγαλισμού, δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και απροσδόκητα.

Θυμίζουμε ότι η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ αρχικά έκρινε ότι κάθε κράτος θα έπρεπε να διαχειριστεί από μόνο του την κρίση, ανέκρουσε πρύμνα διαθέτοντας 750 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, η οποία στην αρχή είχε αγνοήσει τις επιπτώσεις και στη συνέχεια παραδεχόμενη ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την καταστροφή ανακοίνωσε την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Επί του παρόντος παρέχεται ρευστότητα στις χώρες που πλήττονται όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, αλλά εκείνο που χρειάζεται είναι μια συγκροτημένη μακροπρόθεση ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που δεν μπορεί νε επιτευχθεί εφόσον δεν αναθεωρηθεί ριζικά η υφιστάμενη οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση της πρότασης των ευρωομολόγων η οποία θα σηματοδοτήσει την αλλαγή και την ουσιαστική επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συνεπώς αρχής γενομένης από σήμερα και τις επόμενες ημέρες, θα φανεί αν η Ευρώπη έχει τη βούληση να αλλάξει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δραματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά από τη λήξη των συνθηκών έκτακτης ανάγκης. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος της οικονομικής κρίσης του 2008-2009. Τότε η απόκλιση συμφερόντων υπονόμευσε την ενιαία στρατηγική στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Τώρα, εφόσον δεν υπάρξει ενιαία στρατηγική, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει σε διάσπαση.

Η πρόταση των 9 για έκδοση ευρωομολόγων είναι μονόδρομος, γιατί εκτός από ρεαλιστική είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε κινείται στο πνεύμα των ιδρυτών της και υπό αυτή την έννοια αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία επανίδρυσης της Ένωσης στη βάση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των κρατών μελών σε ισότιμη βάση.

Οι έρημοι δρόμοι της Αθήνας, της Ρώμης, του Μιλάνου, της Μαδρίτης, του Παρισιού, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών πόλεων, δείχνουν τη λεωφόρο που ανοίγει προκειμένου η Ευρώπη να ανακτήσει το ηθικό της πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαίων πολιτών και συγχρόνως το ρόλο της υπερδύναμης.