Η πρόωρη απώλεια του Νταβίντ Σασόλι ο οποίος πέθανε σε ηλικία 65 ετών λίγες μόλις μέρες πριν την εκλογή του διαδόχου του, επιταχύνει τις εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζοντας όλες τις πλευρές να βρουν την χρυσή τομή.
Η άτυπη συμφωνία θέλει ο νέος πρόεδρος να προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα. Οι Σοσιαλιστές όμως θέτουν όρους για να στηρίξουν την επιλογή του ΕΛΚ. Βασικός είναι η απομάκρυνση του γενικού γραμματέα του κοινοβουλίου Klaus Welle.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του politico.eu οι Σοσιαλιστές θα ταχθούν υπέρ της Μαλτέζας Roberta Metsola – επικρατέστερης για τη θέση της προέδρου του ΕΚ- εφόσον εκδιωχθεί ο Klaus Welle ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 2009. Γνωστός και ως «Πρίγκιπας του Σκότους» είναι μια διχαστική φιγούρα. Κατηγορείται ότι έχει φτιάξει στρατό κυρίως με μέλη του ΕΛΚ τα οποία έχει τοποθετήσει σε θέσεις κλειδιά αλλά και για περαιτέρω επέκταση των επενδύσεων σε ακίνητα.
Ο Olaf Scholz θα επιθυμούσε για τη θέση τον Markus Winkler, αναπληρωτή γραμματέα. Στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα ονόματα.
Όσον αφορά τον ή ορθότερα την διάδοχο του Νταβίντ Σασόλι, εφόσον ξεπεραστούν τα υπόλοιπα προβλήματα, αυτή θα είναι η Roberta Metsola.
Δικηγόρος και απόφοιτος του Κολλεγίου της Ευρώπης, η 42χρονη Μέτσολα, είναι ένα κλασικό προϊόν της φούσκας των Βρυξελλών. Υπηρέτησε ως νομικός ακόλουθος στο γραφείο της Μάλτας στην ΕΕ από το 2004 έως το 2012 και ως νομικός σύμβουλος της Κάθριν Άστον, πρώην κορυφαίας διπλωμάτη της ΕΕ. Μιλάει άπταιστα ιταλικά και φινλανδικά, έχοντας παντρευτεί έναν Φινλανδό και έχει τέσσερα παιδιά.
Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2013, ως μία από τις πρώτες γυναίκες ευρωβουλευτές της Μάλτας καθώς και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ΕΛΚ και του Κοινοβουλίου για τη μετανάστευση.
Η Μέτσολα θα ήταν μια αποδεκτή επιλογή για πολλές ομάδες στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πιέζουν για μια γυναίκα να ηγηθεί του νομοθετικού σώματος.
Ωστόσο, αρκετοί ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από την ομάδα του ΕΛΚ, παραδέχτηκαν ότι το να υπάρχει πρόεδρος από τη Μάλτα —μια χώρα με μόνο έξι ευρωβουλευτές— είναι μειονέκτημα. Οι πρόεδροι των κοινοβουλίων προέρχονται συχνά από μεγάλες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία ή η Γαλλία ή από μια από τις ιδρυτικές χώρες του μπλοκ όπως η Ολλανδία.
H ίδια σε συνέντευξη της έκανε λόγο για μια δύσκολη αναμέτρηση σημειώνοντας πως εφόσον εκλεγεί θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Σασόλι.
«Τα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι θα προσβλέπουν στο κοινοβούλιο μας για ηγεσία, καθώς ορισμένοι συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα όρια της δημοκρατίας μας. Όταν οι πολίτες προσβλέπουν σε εμάς για να υπερασπιστούμε τους Ευρωπαίους δικαστές, να διατηρήσουμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, να κλείσουμε το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων, να διορθώσουμε τρύπες στον κοινωνικό μας ιστό, να προστατεύσουμε τις μειονότητες, να ηγηθούμε στην κλιματική αλλαγή, να αγωνιστούμε για την ισότητα, να τερματίσουμε τον ρατσισμό, να προωθήσουμε το εμπόριο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και παροχή ψηφιακού μετασχηματισμού, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για τη διασφάλιση ότι τα κεφάλαια των φορολογουμένων δεν χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν γα αντιδημοκρατικά ιδανικά – για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη: δεν μπορούμε να βρεθούμε ελλιπείς».
«Αλλά, αν θέλουμε να ανεβάσουμε την Ευρώπη στα επίπεδα που υποσχεθήκαμε, τώρα πρέπει να σφυρηλατήσουμε κάτι ισχυρότερο, που να παρακινεί ένα νεότερο, πιο σκεπτικιστικό κοινό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι το θεσμικό όργανο που απαιτεί από άλλους να λογοδοτήσουν. Αυτό έχει την εξουσία που χρειάζεται να διερευνήσει. Να νομοθετεί με δικαίωμα πρωτοβουλίας. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για αυτό. Το δικό μας πρέπει να είναι ένα κοινοβούλιο που θα σηκώνεται, που θα μιλάει με δυνατή φωνή. Το Κοινοβούλιο έχει κεντρική θέση στην ιδέα μιας Ευρώπης που είναι πιο κοντά, πιο αυτόνομη και πιο ανθεκτική. Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έχει την υποστήριξη που χρειάζεται για να προσφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα» είπε περιγράφοντας τους στόχους της.
Την θέση φαίνεται να διεκδικούν και άλλοι όπως ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Όθμαρ Κάρας ο οποίος ανακοίνωσε την προσπάθειά του να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προς το παρόν έχει τη στήριξη μόνο του συντηρητικού ÖVP. «Βρίσκομαι στο πολιτικό κέντρο, είμαι ανεξάρτητος και βλέπω τον εαυτό μου ως γεφυροποιό με προσανατολισμό στο μέλλον», είπε ο Καράς ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του. Ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο ΕΛΚ για την υποψηφιότητά του μέσω ταχυδρομείου.