Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, κατά την πρώτη ενημέρωση μετά το άνοιγμα της κάλπης στις 07:00. Ο ίδιος έδωσε και τα πρώτα στοιχεία για την επιστολική ψήφο, σύμφωνα με τα οποία ψήφισαν 178.588 πολίτες, από τους οποίους 136.451 ήταν κάτοικοι του εσωτερικού και 42.137 κάτοικοι του εξωτερικού, με το σχετικό ποσοστό συμμετοχής να ανέρχεται στο 88,3%.

Ταυτόχρονα ο Θοδωρής Λιβάνιος παρότρυνε τους πολίτες να μπαίνουν στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» για να δουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις 7 το πρωί σε όλη την επικράτεια και εξελίσσεται ομαλά, με όποια μικρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί να έχουν επιλυθεί σε συνεργασία των εκπροσώπων της δικαστικής αρχής και των Δήμων. Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 18.380 εκλογικά τμήματα συνολικά σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε κατά την ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά την επιστολική ψήφο ανέφερε ότι χτες το βράδυ στις 5 η ώρα, ο Γενικός Έφορος Παρακολούθησης της διαδικασίας Επιστολικής ψήφου, αρεοπαγίτης Χρήστος Κατσιγιάννης εξέδωσε πράξη με την οποία διαπίστωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής. Πρόσθεσε ότι «το απόγευμα χθες, μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των ψήφων, ενημερώθηκαν οι εκλογείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλήφθηκε εμπροθέσμως, προκειμένου να ασκήσουν από σήμερα στις 11 το πρωί ως τις 7 το βράδυ το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν. Όλοι οι υπόλοιποι εκλογείς, οι οποίοι συμμετείχαν και είχαν κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο και απέστειλαν και παρελήφθη εμπροθέσμως ο φάκελος τους αυτοί έχουν ειδική ένδειξη στον εκλογικό κατάλογο και δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Αναφορικά με την ενημέρωση για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας τόνισε ότι περίπου στις 13:45 το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει μια πρώτη εκτίμηση της συμμετοχής με βάση όσα στοιχεία έχουν μεταδώσει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Το ίδιο θα συμβεί στις 14:45 και στις 17:45. Στις 19:00 ολοκληρώνεται η διαδικασία και αμέσως μετά περιμένουμε την επίσημη ροή των αποτελεσμάτων. «Σε κάθε περίπτωση, γύρω στις 21:00 η ώρα η εκτίμηση θα δώσει την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον αριθμό εδρών ανά κόμμα», είπε.