Η διαφαινόμενη ισχυρή νίκη των χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) στις ευρωεκλογές στην Γερμανία, δημιουργεί αναταράξεις στην κυβέρνηση Σόλτς, με τους νικητές να θέτουν θέμα πρόωρων εθνικών εκλογών. 

Ειδικότερα, τα exit polls δείχνουν επίσης σημαντική άνοδο του ακροδεξιού Afd, αλλά και συντριβή και των τριών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο γενικός γραμματέας του CDU (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα), Carsten Linnemann είναι ο πρώτος που έθεσε θέμα για την κυβέρνηση Σολτς: «Το κόμμα του καγκελαρίου έχει 14%, εμείς έχουμε πάνω από το διπλάσιο. Ο καγκελάριος Scholz δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Θα έπρεπε στην πραγματικότητα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Bundestag». Ο Linnemann δήλωσε επίσης στο ZDF: ότι «είναι καταστροφικό αυτό που βιώνουμε. Είτε ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει πορεία είτε πρέπει να ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές».

Άνοδος της ακροδεξιάς

Τα exit polls δείχνουν επίσης σημαντική άνοδο του ακροδεξιού Afd, κυρίως όμως συντριβή και των τριών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού. Πιο συγκεκριμένα, ευρεία νίκη, όπως αναμενόταν, του συνασπισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) δίνουν τα exit polls των ZDF και ARD, με ποσοστά γύρω στο 30% και δεύτερη θέση, μάλλον καθαρά για το ακροδεξιό κόμμα Afd, που ανεβάζει θεαματικά τη δύναμή του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2021.

Επίσης, φαίνεται καθαρό προβάδισμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, -που χάνει πάντως ίσως και πάνω από 10 μονάδες από τις εθνικές εκλογές του 2021-, έναντι των Πρασίνων που βρίσκονται σε ευθεία πτώση, σε σχέση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2019, αλλά και των εθνικών του 2021. Αλλά και ο τρίτος εταίρος, το FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες), του κυβερνητικού συνασπισμού, βάσει των exit polls χάνει το 50% της δύναμής του των εθνικών εκλογών.