Παρά τις νίκες της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επέλαση των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές αποτράπηκε, σε μία ψηφοφορία που χαρακτηρίσθηκε από τα θετικά εκλογικά αποτελέσματα των οικολόγων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανανεώνονταν κατά την διάρκεια της νύκτας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει, με 179 έδρες, έναντι 216, η πρώτη πολιτική δύναμη στο ημικύκλιο.
Ενισχυμένο από τη νίκη αυτή, οι ηγέτες του διεκδικούν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επικεφαλής υποψήφιό τους, τον Spitzenkandidat, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ.
Οι σοσιαλδημοκράτες, η δεύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 150 έδρες (έναντι 185), απέρριψαν αυτήν τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Κομισιόν, ανοίγοντας τον δρόμο των μακρών διαβουλεύσεων στην κούρσα που πλέον ανοίγει για την πλήρωση των κορυφαίων πόστων των ευρωπαϊκών θεσμών.
Εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν οι δύο μεγάλες παρατάξεις των ευρωπαϊκού Ημικυκλίου, χάνουν τη δυνατότητά τους να συγκροτήσουν μόνες τους μία πλειοψηφία για την ψήφιση των νομοθετικών κειμένων. Τέλος εποχής!
Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τους Οικολόγους, που εξασφαλίζουν 70 έδρες (από 52) , χάρις στα θετικά τους αποτελέσματα στη Γερμανία και τη Γαλλία και με τους Φιλελεύθερους του Alde, στο οποίο συγκαταλέγεται και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, που εξασφαλίζει 107 έδρες, έναντι 69 στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους πλέον προσηλωμένους στη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Ευρωπαίους ηγέτες, έχασε στη μονομαχία του με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που είναι πιθανόν να φρενάρει τις φιλοδοξίες του για την πορεία της Ευρώπης.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, που εξασφάλισε το 24%, των ψήφων απηύθυνε αμέσως έκκληση για την συγκρότηση μίας «ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την συμμετοχή των ευρωσκεπτικιστικών σχηματισμών, ετερόκλιτών πολιτικών δυνάμεων που στο παρελθόν δεν κατάφεραν να συνεργασθούν.
Η Μαρίν Λεπέν ελπίζει, μαζί με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που εξασφάλισε το 30% των ψήφων, όπως αναμενόταν, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 37).
Ωστόσο, σήμερα φαίνεται δύσκολη μία προσέγγιση με την λαϊκιστική Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, όπου συμμετέχει το ιταλικό Κίνημα των 5 Αστέρων και όπου θα ενταχεθί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit που εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού οι διαφωνίες τους είναι μεγάλες.
Ακόμη και αν στις δύο αυτές ομάδες προστεθούν οι 58 έδρες του ECR όπου συμμετέχουν οι βρετανοί Τόρις και οι Πολωνοί του PiS, νικητές των ευρωεκλογών, η άκρα δεξιά οι ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωφοβικοί παραμένουν, με 172 έδρες, πολύ μακριά από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (376 έδρες).
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της άκρας αριστεράς περνούν από τις 52 στις 38 έδρες.
«Το κύμα των εθνικιστικών και των ευρωσκεπτικιστικών κόμματων περιορίσθηκε, αν βάλουμε στην άκρη τον Εθνικό Συναγερμό και την Λέγκα», σύμφωνα με τον Ερίκ Μορίς, της Fondation Robert Schuman.
«Εάν ο (Ούγγρος λαϊκιστής πρωθυπουργός) Βίκτορ Ορμπάν δεν μετακινηθεί, δεν βλέπω πώς θα μετακινηθούν οι σημερινές γραμμές αυτών των σχηματισμών».
Νικητής των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία, το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, έχει προσωρινά τεθεί εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω των αντιευρωπαϊκών του παρεκτροπών.
Στην Αυστρία , το συντηρητικό κόμμα του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο νικητής των ευρωεκλογών μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων επλήγη από το σκάνδαλο Ιμπιζα γκέιτ.
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ο μόνος σοσιαλιστής που βγήκε νικητής των χθεσινών εκλογών σε μεγάλη χώρα.
Αυτές οι Ευρωεκλογές χαρακτηρίσθηκαν από την άνοδο των Οικολόγων, που ελπίζουν να εξελιχθούν σε υποχρεωτικό συνομιλητή εντός ενός περισσότερο από ποτέ κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου.
Στη Γαλλία, οι Οικολόγοι είναι τρίτη δύναμη, με ένα απροσδόκητο 12%, ενώ στη Γερμανία καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση, μόλις πίσω από τους χριστιανοδημοκράτες της Άγγελα Μέρκελ, που καταγράφουν ιστορικό χαμηλό.
«Μεγάλη νίκη!», είπε η επικεφαλής της λίστας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ. «Είμαι στα σύννεφα», δήλωσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς.
Αν και το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, έφθασε ωστόσο το 50,5%, στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και 20 χρόνια, βάζοντας τέλος στην συνεχή πτώση που χαρακτήριζε την συμμετοχή στην ψηφοφορία από το 1979.
(Πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ)