Στον αγώνα για τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν και πάλι πίσω την Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι υπάρχουν περίπου 16 εκατομμύρια δόσεις , κυρίως σε μαζική μορφή, του μοναδικού εμβολίου που έχει εγκριθεί για προστασία από την ευλογιά των πιθήκων. Κανένα δεν διανέμεται στους Αφρικανούς.

Οι παραλληλισμοί μεταξύ της πανδημίας COVID-19 και της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων είναι εντυπωσιακοί – εκατομμύρια δόσεις εμβολίων είναι διαθέσιμες παγκοσμίως, αλλά οι πλούσιες χώρες έχουν εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος.

 

Από την αρχή του έτους, τα περισσότερα από τα δεκάδες χιλιάδες περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί εκτός Αφρικής. Ωστόσο, η πλειονότητα των θανάτων σημειώθηκε στην ήπειρο, με τα τελευταία στοιχεία του CDC της Αφρικής να δείχνουν ότι 104 άνθρωποι πέθαναν από ευλογιά των πιθήκων φέτος στις αφρικανικές χώρες. Εκτός Αφρικής, υπήρξαν μόνο λίγοι θάνατοι.

Ενώ οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν πέρα ​​από τα σύνορα αναζητώντας εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων, για άτομα που ζουν σε αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική, δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν εμβόλια που έχουμε λάβει ως Αφρική για την ευλογιά των πιθήκων, αν και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα σχετικά ιδρύματα και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για να προσπαθήσουμε να κάνουμε εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων», Ahmed Ogwell Ouma, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Africa CDC , είπε σε ενημέρωση την Πέμπτη.

Αν και δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις λόγω των συμφωνιών που συζητούνται ακόμη, είπε ότι βρίσκονται σε «πολύ προχωρημένες συζητήσεις με τουλάχιστον δύο από τους εταίρους μας» για την εξασφάλιση δόσεων.

Αυτή η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια στην Αφρική έχει δώσει νέα λάμψη στον μύλο των ακτιβιστών που υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας που προορίζεται να επιτρέψει την ταχεία απόκριση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης έχει ουσιαστικά σπάσει.

Ζωές Αφρικανών εναντίον Ευρωπαίων

Η ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε για πρώτη φορά στους ανθρώπους το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και έκτοτε εξαπλώθηκε και έγινε ενδημική σε αρκετές αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μπενίν και της Νιγηρίας.

Η ανεπαρκής ανταπόκριση των κυβερνήσεων απηχεί την άνιση κατανομή των θεραπειών κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης του HIV πριν από τέσσερις δεκαετίες και, πιο πρόσφατα, τον εθνικισμό του εμβολίου που καθόρισε την απάντηση του κόσμου στην πανδημία COVID-19.

Το μήνυμα που στέλνει; Οι αφρικανικές ζωές αξίζουν λιγότερο από τις ευρωπαϊκές.

«Αυτές οι ανισότητες στην υγεία δεν είναι κάτι καινούργιο. Το έχουμε δει για γενιές, ιδιαίτερα σε σχέση με την πρόσβαση στη θεραπεία [HIV] επίσης, και το είδαμε σε σχέση με τον COVID», δήλωσε η Σούζαν Κόουλ, από το NAM aidsmap, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει πληροφορίες για τον HIV.

Ο θυμός είναι ξεκάθαρος. «Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων που οφείλονται στην ευλογιά των πιθήκων ήταν στην αφρικανική ήπειρο. Ωστόσο, η Αφρική παραμένει το μόνο μέρος του κόσμου χωρίς δόσεις του εμβολίου. Αδικος! Αποτρόπαιος!” έγραψε στο Twitter η επικεφαλής του UNAIDS Winnie Byanyima στις 10 Αυγούστου.

Οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, καθώς ορισμένοι οργανισμοί περιλαμβάνουν τόσο ύποπτα όσο και επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ άλλοι μπορεί να παραλείψουν περιπτώσεις ή θανάτους σε χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική. Τα στοιχεία του ΠΟΥ για επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά περιοχή δείχνουν ότι η Ευρώπη φέρει το κύριο βάρος της επιδημίας με πάνω από 18.000, με την Αμερική να κλείνει πίσω με περίπου 13.000. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αφρική ανέρχονται σε κάτι λιγότερο από 400, αν και τα δεδομένα του CDC της Αφρικής για ύποπτα κρούσματα δείχνουν ότι ο αριθμός είναι πιο πιθανό να πλησιάζει τα 3.000.

Τώρα που η ευλογιά των πιθήκων έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από την Αφρική, οι πλούσιες χώρες προσπαθούν να πάρουν όσο περισσότερο εμβόλιο μπορούν, ενώ «οι χώρες όπου είναι στην πραγματικότητα ενδημική για δεκαετίες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο», δήλωσε η Deborah Gold, διευθύνουσα σύμβουλος της National AIDS Trust (NAT).

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες για περισσότερες από 160.000 και 130.000 δόσεις αντίστοιχα, αλλά η πρόσβαση για πολλούς που επιθυμούν απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ένα τρύπημα είναι απρόσιτη.

Ενώ οργανισμοί όπως το NAT πιέζουν για καλύτερη πρόσβαση για τους Ευρωπαίους, ο Gold είπε ότι η εξάπλωση του ιού και η αδυναμία πρόσβασης σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο είναι «ένα άλλο παράδειγμα του γεγονότος ότι δεν είναι ποτέ δυνατό να αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία ως κάτι που συμβαίνει μεμονωμένα. ”

«Όλα τα θέματα δημόσιας υγείας είναι διεθνή προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν διεθνώς», είπε.

Οι ΗΠΑ κατέχουν την πλειοψηφία της προσφοράς

Εν τω μεταξύ, η Bavarian Nordic, κατασκευαστής του εγκεκριμένου εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων, είπε ότι οι βεβαιώσεις περιορισμένης προσφοράς είναι απλώς «φήμες» και ότι οι χώρες που ζητούν δόσεις τις έχουν λάβει. Ενώ οι εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας σταμάτησαν τη λειτουργία τους ενώ η χωρητικότητά της επεκτείνεται, έχει πολλά εκατομμύρια δόσεις χύμα εμβολίου σε απόθεμα.

Ωστόσο, ο Rolf Sass Sørensen, επικεφαλής των σχέσεων με τους επενδυτές, δήλωσε στο POLITICO ότι «η συντριπτική πλειονότητά τους ανήκει στις ΗΠΑ» ως μέρος μιας πολυετούς συμφωνίας με την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης της Βιοϊατρικής (BARDA). Όταν τα ζητήσουν οι ΗΠΑ, θα γεμιστούν σε φιαλίδια και θα παραδοθούν, είπε, αλλά δεν μπορούν να πουληθούν σε άλλους πελάτες. Οι ΗΠΑ έχουν στο απόθεμά τους έως και 12 εκατομμύρια δόσεις με το Bavarian Nordic, αλλά πρέπει να βρουν εταιρείες για να εμφιαλώσουν το χύμα εμβόλιο, λένε αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ζητά από τις χώρες με εμβόλια ευλογιάς να μοιραστούν τις δόσεις με εκείνες που δεν έχουν εμβόλια. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για όλα τα άτομα και τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την ευλογιά των πιθήκων σε όλες τις χώρες, σε όλες τις περιοχές», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στις 27 Ιουλίου.

Αυτό δεν έχει συμβεί, και το γεγονός ότι η τρέχουσα κατάσταση έχει επιτραπεί – παρά τα λάθη της πανδημίας COVID-19 – οδηγεί σε εκκλήσεις για μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις.

«Μέχρι να πάρουμε χειρισμό για τα παγκόσμια συστήματα μας, μέχρι να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για απλώς επαυξήσεις εντός της πολιτικής… δεν πρόκειται να χειριστούμε καμία από τις μεγάλες πανδημίες ή επιδημίες που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο», είπε ο Robbie Lawlor. συνιδρυτής της Access to Medicines Ireland. «Δυστυχώς, τα συστήματα που έχουμε τώρα δεν είναι κατάλληλα για το σκοπό».