Επιχείρηση με την κωδική… ονομασία «Ευκλείδη δώστα όλα» θέτει σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου. Στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησαν ήδη συσκέψεις υπό τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να εξευρεθούν μέτρα κυρίως στο φορολογικό πεδίο, με φιλολαϊκό πρόσημο, τα οποία θα μπορεί να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εντός του Μαΐου λίγες ημέρες δηλαδή πριν στηθούν οι κάλπες.

Του Κώστα Τσαχάκη
Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι αμέσως μετά το ταξίδι του στην Κίνα θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης “για να δούμε τι μπορούμε να δώσουμε, όχι ως δημοσιονομικό αντίδωρο αλλά ως μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης”, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η βασική παρέμβαση την οποία επιθυμεί να προχωρήσει η κυβέρνηση είναι να «ακυρώσει» την ψηφισμένη, από την ίδια, μείωση του αφορολόγητου ορίου. Μέχρι εδώ δεν αναμένεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τους Θεσμούς.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών ώστε όχι μόνο να μην τεθεί σε εφαρμογή η μείωση του αφορολόγητου αλλά και να ισχύσουν κανονικά τα επίσης ψηφισμένα αντίμετρα.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς το 2018 είχε συμφωνηθεί ότι εφόσον μειωθεί το αφορολόγητο (1η Ιανουαρίου 2020) θα τεθούν ταυτόχρονα σε εφαρμογή μία σειρά από μέτρα ανακούφισης των φορολογούμενων όπως η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 20% από 22%, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, και η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
Και εδώ αναμένεται να υπάρξει κόντρα με τους Θεσμούς καθώς έχουν στείλει το μήνυμα ότι δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν και πως αν τελικά δεν μειωθεί το αφορολόγητο δεν θα πρέπει να ισχύσουν και τα θετικά αντίμετρα.
Βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ένα περίπου μήνα πριν από τις ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα θελήσουν να έρθουν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση. Μένει πάντως να δούμε ποια μέτρα θα επιλέξει να ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας καθώς στο τραπέζι έχουν πέσει κι άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Την αποκλιμάκωση των συντελεστών ΦΠΑ (του υψηλού στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13%) είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη πέρυσι το Σεπτέμβριο με ορίζοντα εφαρμογής το 2021. Πλέον εξετάζεται να εξαγγελθεί εκ νέου και να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020. Επίσης εξετάζεται η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Μέτρο η ισχύς του οποίου εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Όλα αυτά τα μέτρα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και είναι αμφίβολο τελικά αν θεσμοί ανάψουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση τους την στιγμή μάλιστα που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρχει αποθεματικό για την αποπληρωμή αναδρομικών που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αν δεν «κουρευτεί» το αφορολόγητο η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 1,92 δις ευρώ από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού του 2019. Επιπρόσθετα σε περίπτωση που εφαρμόσει τα θετικά αντίμετρα το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δις ευρώ. Με το κυβερνών κόμμα όμως να πλέει τα λοίσθια και να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ακόμη και 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαγγελθούν προεκλογικά μέτρα και να ανοίξει μέτωπο με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να ενισχυθεί το προφίλ του πρωθυπουργού.