Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο του Κέντρου είναι πλέον δεδομένη. Αυτό το εγγυάται εν πολλοίς η πολυσυλλεκτικότητά της. Οι ψηφοφόροι εγκρίνουν με το παραπάνω το άνοιγμα στο Κέντρο και το έδειξαν το 2023. Η ενσωμάτωση στην παράταξη πολιτικών προσώπων με σπουδαίες διαδρομές και περγαμηνές είναι μια διαρκής διαδικασία και ενισχύει την εικόνα κυβερνησιμότητας και πολιτικής ισχύος που η Ν.Δ. εκπέμπει. 

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου ανακοινώθηκε ως υποψήφια ευρωβουλευτής και είλκυσε το ενδιαφέρον. «Με χαρά υποδέχομαι στη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μια πολιτικό με την οποία, παρότι προερχόμασταν από διαφορετικούς χώρους, συνεργαστήκαμε άψογα στο παρελθόν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχει δημόσια στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε στη διάρκεια της σημερινής και της προηγούμενης κυβερνητικής μας θητείας. Οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας ήταν και παραμένουν ανοιχτές για εκείνους που συμμερίζονται το πολιτικό μας όραμα και έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν για την υλοποίησή του», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «συστρατεύομαι με τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει ότι διαθέτει ένα σαφές πολιτικό όραμα, με προοδευτικό πρόσημο και απτό έργο που πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά». 

Το ΠΑΣΟΚ, αντιμέτωπο με τα πολλά αδιέξοδά του, μεταξύ των οποίων και η προφανής ένδεια στελεχών, αντέδρασε, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά για «δορυφόρους» και να δηλώνει ότι η Εύη Χριστοφιλοπούλου «έχει δημοκρατικό δικαίωμα να πάει στη Ν.Δ., που καθύβριζε πριν κάποια χρόνια. Ας το κάνει με πολιτικούς όρους και όχι να ψάχνει άλλοθι, ενώ έχει πάει στη Ν.Δ. από το καλοκαίρι του 2022 επί της ουσίας». Η ίδια πάντως είναι ξεκάθαρη. Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Εγώ δορυφόρος δεν υπήρξα. Υπήρξα φίλη και του Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα μπορώ να ενταχθώ σε μια παράταξη η οποία είναι πολυσυλλεκτική». Και αφού είπε για το ΠΑΣΟΚ ότι «είναι πολύ προς ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε για την απόφασή της ότι «πάρθηκε μετά από πολλή σκέψη και μετά από ένα διάστημα όπου αφιερώθηκα στα πανεπιστημιακά μου καθήκοντα και στην προσωπική μου ζωή, την οποία είχα ξεχάσει… Σε αυτό το διάστημα, λοιπόν, είδα πολύ καθαρά ότι τα όσα συνέβαιναν στο προηγούμενο μου κόμμα δεν με κάλυπταν». Σημείωσε δε πως η Κουμουνδούρου «δεν παύει να υπήρξε ένα καθαρά αντιευρωπαϊκό κόμμα που μας έφερε το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ψηφίσαμε εμείς και σώθηκε τότε η χώρα με την κυβέρνηση των Σαμαρά και Βενιζέλου που κατασυκοφαντήθηκε τότε». Και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε. Θεωρώ ότι ανήκω περισσότερο στο Κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται από το Κέντρο. Και εγώ παραμένω εκεί». Και υπογράμμισε πως «η Ν.Δ. έχει κατορθώσει με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενσωματώσει τόσο στοιχεία του δημοκρατικού Κέντρου, όπως πολλοί με τους οποίους συνεργάστηκα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Φλωρίδης, η Λίνα Μενδώνη και άλλοι πολλοί, διατηρώντας και το συντηρητικό μέρος, τους πιο συντηρητικούς πολιτικούς και τον κόσμο που ψηφίζει, αλλά βεβαίως και τη φιλελεύθερη πλευρά που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Ο κύβος ερρίφθη στις 11 Μαΐου 2023, δέκα δηλαδή ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Με άρθρο της τότε στην εφημερίδα «Καθημερινή» η Εύη Χριστοφιλοπούλου τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ της ΝΔ. Σημείωσε μάλιστα μεταξύ άλλων ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει συγκεκριμένα και απτά δείγματα μεταρρυθμιστικής ορμής και δυναμικής αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με σταθερότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα». 

Η πανεπιστημιακός Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρώην υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (στις κυβερνήσεις των Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου) και πρώην υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά), έχει αξιοσημείωτη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, που πάει πίσω στη δεκαετία του ’90, όταν εκείνη την εποχή βρέθηκε στο πλευρό του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Γεννηματά. Ανέκαθεν τοποθετημένη διακριτά στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, δεν δίστασε να δώσει σκληρές μάχες προ δεκαετίας και πλέον, τότε που χανόταν η λογική και η μισαλλοδοξία έκανε την εμφάνισή της, ανοίγοντας το δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ και στην καταστροφική διακυβέρνησή του με τους ΑΝ.ΕΛ. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2004 στην Αττική και επανεκλέχθηκε το 2007, το 2009, αλλά και τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2015. Οι πρωτιές της στην Αττική εξαγρίωναν τον ανταγωνιστή της εκεί για την ψήφο από το ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Πάγκαλο. Είναι προφανές ότι ακόμα και σε εποχές που το ΠΑΣΟΚ φυλλορροούσε και διαλυόταν εις τα εξ ων συνετέθη, η πρώην υπουργός κατάφερνε να βρει το δρόμο προς τα βουλευτικά έδρανα. Αυτό λέει πολλά. Η συμπερίληψή της στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ενισχύει έτι περαιτέρω τη μεγάλη αστική και αγροτική παράταξη της χώρας.