«Το χόμπι μου είναι η γεωπολιτική, θα μπορούσα να συζητώ γι’ αυτό επί ώρες», είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στους «Times του Λονδίνου». Τα έργα του τον αναδεικνύουν όντως γνώστη των εξελίξεων στο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου και επιχειρεί με άρμα του την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας.

Διαβάσαμε για τα εγκαίνια του δεύτερου έργου της METLEN Energy & Metals στη Χιλή, του φωτοβολταϊκού πάρκου Doña Antonia (το πρώτο είναι το πάρκο Willka), αλλά και για την αγορά εκ μέρους της μετοχών της MELVET INVESTMENTS LTD. Η συνολική επένδυση στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής αγγίζει τα 470.000.000 δολάρια. Υπόψη ότι επίκειται η εισαγωγή της METLEN Energy & Metals στη Χιλή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο,τι και να πούμε είναι πραγματικά λίγο. Οι εταιρείες του Ευάγγελου Μυτιληναίου επελαύνουν και το μέλλον τους διαγράφεται λαμπρό.

Ολα στη ζωή κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Βλέπουμε λοιπόν τη διαρκή ενίσχυση σε διεθνές και εθνικό επίπεδο της θέσης του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος κινείται με σύνεση και μαεστρία εν μέσω μάλιστα των απανωτών κρίσεων και της γενικότερης «ασυμμετρίας» των τελευταίων ετών. Εχει καταφέρει να μην αγγίξουν τις εταιρείες του καταστάσεις που λύγισαν επιχειρηματικά πολλούς. Και η δράση του στον τομέα της σύγχρονης παραγωγής «πράσινης» ενέργειας είναι ευεργετική για την οικονομία μας και την εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στο εξωτερικό.

Βρετανικό ενδιαφέρον

Η κυριακάτικη έκδοση των «Times του Λονδίνου», στο business profile της, μιλά για τον «μεγιστάνα» –όπως τον αποκαλεί– Ελληνα επιχειρηματία. Και υπογραμμίζει πως «το να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Βρετανών επενδυτών είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Μυτιληναίου καθώς προσπαθεί να αντλήσει ένα από τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά στην αγορά του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια. Η εισηγμένη στην Αθήνα Metlen Energy & Metals είναι η μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία στην Ελλάδα και παράγει περίπου 6,35 δισεκατομμύρια ευρώ (5,44 δισ. στερλίνες) ετησίως, κυρίως από τις κατασκευές ενεργειακών υποδομών, όπως ηλιακά και αιολικά πάρκα και από την εξόρυξη για αλουμίνιο».

Λογικό είναι να ενδιαφέρονται τόσο πολύ οι Βρετανοί. Οπως γράφουν, η Metlen Energy & Metals έχει στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβόλαια αξίας 2,15 δισ. στερλινών, κάτι που καθιστά τη χώρα μια από τις μεγαλύτερες αγορές της: «Νωρίτερα φέτος, έκλεισε μια συμφωνία ενός δισ. λιρών για την κατασκευή τμημάτων ενός υποθαλάσσιου καλωδίου σύνδεσης από τη Σκωτία στο Ντάραμ, που θα μεταφέρει αρκετή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να τροφοδοτηθούν δύο εκατομμύρια σπίτια. Χτίζει επίσης δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για τους ενεργειακούς γίγαντες Vitol και Drax, στην Αγγλία και στην Ουαλία, και κατασκευάζει αυτό που θα είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Κεντ, παρέχοντας αρκετή ενέργεια για 100.000 σπίτια». Και αυτά μόνο στη Βρετανία!

Μήνυμα προς την ΕΕ

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος παρενέβη πρόσφατα με ανάρτησή του στο LinkedIn, για το μείζον θέμα των σπάνιων γαιών. Και έγραψε πως «η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό για αυτά τα υλικά, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή αλλά και διαφοροποιημένες εισαγωγές. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες μεταξύ των οποίων αντιμόνιο, γερμάνιο, βωξίτης, γάλλιο και πολλές άλλες. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να ορίσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να παίξει τον ρόλο του παρόχου CRM (σ.σ.: κρίσιμων πρώτων υλών), παραλείποντας να παρουσιάσει σταθερά εργαλεία ή κίνητρα παρόμοια με τον IRA (σ.σ. Inflation Reduction Act, νόμος του 2022 στις ΗΠΑ). Με μια νέα Κομισιόν ante portas και χωρίς άλλον χρόνο για χάσιμο συζητήσεων, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση».

Πολλοί διευρύνουν την ισχύ τους. Παρεμβαίνουν όμως για την ανάπτυξη του τόπου μας και το γενικότερο καλό; Κοιτούν να αφήσουν αποτύπωμα, μεριμνούν για την υστεροφημία τους; Αυτό είναι ένα πλέγμα ερωτημάτων που εγείρεται μέσα μας, όταν αντικρίζουμε τους ανθρώπους της οικονομικής ελίτ, όταν μέσα μας τους κρίνουμε. Ανθρωποι όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος συνεισφέρουν στην πατρίδα και στην κοινωνία της και αντιπροσωπεύουν επάξια το ελληνικό επιχειρείν στο παγκόσμιο στερέωμα.