Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος άνοιξε το forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου και τα λόγια του προκάλεσαν αίσθηση: «Oσοι υποτίμησαν τον Μητσοτάκη το 2016, νομίζω ότι το έχουν μετανιώσει πολύ πικρά. Απέδειξε, και το λέω με υπερηφάνεια σαν Eλληνας, ότι όχι απλώς μπορούσε, αλλά ήταν πολύ πιο έτοιμος από όσο πίστευαν. Eχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας, για αυτό και τα πάμε καλύτερα από άλλες χώρες». Και πρόσθεσε: «Θλίβομαι σαν Eλληνας που δεν υπάρχει μια αξιόλογη αντιπολίτευση». Είπε και άλλα πολλά, χωρίς να διστάσει να δώσει το στίγμα του για τη γενικότερη κατάσταση στα θέματα ενέργειας, εκφράζοντας μάλιστα το σκεπτικισμό του για το ενεργειακό κόστος, αλλά και για τον τρόπο ανταπόκρισης της ΕΕ και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών στις προκλήσεις της εποχής μας. Και εντυπωσίασε με τη γνωστοποίηση της ανάθεσης ενός έργου αξίας 1 δισ. στερλινών που αφορά στην πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή της Μεγάλης Βρετανίας, που στην ουσία ενώνει την Αγγλία με τη Σκωτία.
Χτυπάει καμπανάκι
Οσον αφορά τον προβληματισμό του για τις ασκούμενες στην Ευρώπη πολιτικές, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2022 εκλέχθηκε πρόεδρος της Eurometaux (Ευρωπαϊκή Ενωση Μετάλλων), ήταν σαφής και ευθύς: «Η Ευρώπη είναι κολλημένη. Πρέπει να ανακαλυφθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση από μηδενική βάση… Το υπάρχουν μοντέλο της ΕΕ τελειώνει. Πρέπει να δούμε το θέμα από την αρχή». Οταν αυτό το λέει ο πρόεδρος της Eurometaux, η οποία απασχολεί συνολικά 500.000 άτομα και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 120 δισ. ευρώ, όλοι αντιλαμβάνονται με το παραπάνω τη σημασία του. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος βιώνει το πρόβλημα και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει. Και είπε ότι «η Ευρώπη έχει το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας, σε αντίθεση με ΗΠΑ και Κίνα. Στην Ευρώπη, που εκπέμπουμε μόλις το 8% των ρύπων παγκοσμίως, πάμε να το κάνουμε 4%, στραγγαλίζοντας την οικονομία. Η Κίνα παράγει πολλαπλάσιους ρύπους». Ο Ελληνας επιχειρηματίας επιμένει – δικαίως– στην κατεύθυνση της άμεσης υιοθέτησης του μοντέλου του Green Pool που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να στηριχθεί η βιομηχανική παραγωγή. Στις 16 Νοεμβρίου είχε πει –όπως αναφέρει το Reuters–, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για μια σύσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου παρέστη και η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πως «είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε τεράστια ενέργεια και οικονομικά προσιτή. Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται (σ.σ.: για το αλουμίνιο). Η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα για να προχωρήσουμε». Μόλις τις προάλλες (12 Δεκεμβρίου) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως με 549 ψήφους υπέρ και 43 κατά σε μια νέα νομοθεσία για τη βιομηχανική πολιτική, η οποία, όπως σημειώνει η Γερμανίδα εισηγήτρια ευρωβουλευτής Νίκολα Μπέερ, βοηθά «να καταστεί πιο ασφαλής ο προγραμματισμός για τους ιδιώτες επενδυτές, μέσα από ενιαία σημεία επαφής για τις επιχειρήσεις, καθώς και γρήγορες και απλές διαδικασίες αδειοδότησης με σαφείς προθεσμίες για τις εθνικές αρχές. Θα ενισχύσουμε έτσι την εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση πρώτων υλών στην Ευρώπη». Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά, διότι μεσοπρόθεσμα ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι όσον αφορά τον εφοδιασμό με τις απαραίτητες για τη βιομηχανία πρώτες ύλες.
Συνεχής ανάπτυξη
Λόγω των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις. «Δεν είμαι αισιόδοξος για την Ευρώπη, αλλά είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα», είπε στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Και αυτό αποτελεί επίσης άλλο ένα εύσημο για την ελληνική κυβέρνηση, από έναν κορυφαίο του επιχειρείν στην Ελλάδα. Φυσικά, τα διακυβεύματα για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο είναι τεράστια, καθώς η εταιρεία του δραστηριοποιείται διεθνώς. «Η εταιρεία μας παίζει μεγάλο ρόλο στην Ελλάδα, αλλά παίζει μεγαλύτερο στο εξωτερικό», είπε στο forum ο διαπρεπής Eλληνας επιχειρηματίας. Η εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επελαύνει και υπέγραψε δύο νέες μεγάλες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για φωτοβολταϊκά έργα στην Αυστραλία, όπου δραστηριοποιείται από το 2019.