Με νέο αίμα, νέες ιδέες και νέα πρόσωπα ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Γράφει Ειδικός Συνεργάτης
Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά, κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει, όπως είναι φυσικό, η νέα Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία τυγχάνει ιδιαίτερου σεβασμού αλλά και η Ελληνίδα Αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή, η οποία για την εκλογή της εξασφάλισε διακομματική υποστήριξη από τον πρώτο κιόλας γύρο.
Είναι μια προσωπική επιτυχία της κας Καϊλή, που τα τελευταία χρόνια έχει διακριθεί και διεθνώς αναγνωρισθεί, για το σημαντικό πολιτικό της ρόλο αλλά και την προσήλωσή της στις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αρχές.
Μία εκλογή, που ενισχύει το ρόλο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και της ίδιας της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου λαμβάνονται καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και για τα σημαντικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Η κα Καϊλή, χωρίς υπερβολή, καταγράφεται ως μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εξελέγη όμως, έστω και τελευταίος και καταϊδρωμένος, στον τρίτο γύρο με τη στήριξη της GUE και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Παπαδημούλης, όπου, χωρίς να έχει επιδείξει κάτι αξιοσημείωτο, στηρίχθηκε από ένα μικρό ποσοστό κομμουνιστικής τάσεως και συνεχίζει να φέρει τον τίτλο του Αντιπροέδρου. Προφανώς, οι λίγοι συνάδελφοί του δεν είχαν ενημερωθεί για την άποψη που έχει η ελληνική κοινή γνώμη για το πρόσωπό του.
Παρόλα αυτά στην Ελλάδα παρουσιάσθηκε σχεδόν ισοβαρής και ισότιμη η εκλογή του με αυτήν της κας Εύας Καϊλή.
Γιατί στην Ελλάδα αρκούν οι τίτλοι και όχι η προσωπικότητα και οι δυνατότητες εκείνων που τους φέρουν.
Ένα είναι βέβαιο, ότι η Ελλάδα στα δύο επόμενα χρόνια της ζωής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχει ως αιχμή της παρουσίας της και του δόρατός της την κα Καϊλή, που θα συνεπικουρείται και από τους Ευρωβουλευτές μας, φτάνει να σταματήσει η εσωτερική τους γκρίνια, αποτέλεσμα και αυτή της συνάντησής τους στον προεκλογικό αγώνα, όπου μετά την κατάργηση της λίστας, η διαίρεση και ο ανταγωνισμός στην προσπάθειά τους να εκλεγούν, συνεχίσθηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η κα Καϊλή, ανάμεσα στα άλλα, είναι βέβαιον, ότι θα διαμορφώσει ένα ενωτικό κλίμα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η παρουσία και ο ρόλος των ελληνικών Κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου και της συμμετοχής της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Όσο για τον όγδοο Αντιπρόεδρο, γιατί αυτή είναι η σειρά του, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, συνομιλώντας με ό,τι περισσεύει από τους συναδέλφους του της Αριστεράς, να αφηγείται τον καημό του, να καταγγέλλει και να λοιδορεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλα αυτά, ευτυχώς για τον ίδιο, στη μόνη γλώσσα που ξέρει καλά, την ελληνική.
Όλη αυτή η διαδικασία όμως φέρνει στην επιφάνεια το μεγάλο ζήτημα του ποιους και με ποια κριτήρια στέλνει η ελληνική πολιτεία και ο ελληνικός λαός να εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.