Ένα νέο, «έξυπνο» σύστημα τηλεμετρίας και προβλεπτικής συντήρησης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ανέπτυξε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ΔΕΔΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
Το σύστημα, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, παρακολουθεί απομακρυσμένα και σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση των δικτύων της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία τους και την αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες, χάρη στη σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή υποδομή που το υποστηρίζει.
Ειδικότερα, στα δίκτυα τοποθετούνται αισθητήρες των οποίων η διαχείριση, όπως και η συλλογή των δεδομένων γίνεται μέσω «ιδιόκτητου» δικτύου με χρήση της τεχνολογίας LoRaWAN η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη και ενδεδειγμένη λύση χωρίς να απαιτεί τηλεπικοινωνιακά κόστη.
Τα εργαλεία αυτά παρακολουθούν και ελέγχουν τη λειτουργία των δικτύων στέλνοντας, εγκαίρως και με αξιοπιστία, πληροφορίες στο κέντρο ελέγχου της ΔΕΔΑ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να προγραμματιστούν, σε επόμενη φάση, εργασίες συντήρησης των δικτύων.
Το σύστημα τηλεμετρίας και προβλεπτικής συντήρησης των δικτύων της ΔΕΔΑ αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Έξυπνο Δίκτυο Φυσικού Αερίου» με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του ΕΣΠΑ.
Εφαρμόστηκε πιλοτικά σε δίκτυα της ΔΕΔΑ στη Στερεά Ελλάδα και μετά τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν, προγραμματίζεται η επέκταση της εφαρμογής του σε δίκτυα και άλλων Περιφερειών στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.
Η παρουσίαση του νέου συστήματος πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΔΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης και Παραγωγής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΟΠ-ΕΜΠ) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) την Τρίτη 31/5/2022.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τοποθετήθηκαν με παρεμβάσεις τους ο Συντονιστής Διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης της ΔΕΔΑ κ. Βασίλης Λογοθέτης, ο καθηγητής του ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου κ. Νικόλαος Παναγιώτου, καθώς και ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Telesto, αναδόχου του έργου κ. Δημήτρης Δρακούλης.