Η αλλαγή στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, που ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, δεν ήταν τόσο «αιφνιδιαστική» όσο προβλήθηκε, καθώς εδώ και καιρό εκπονείται σχέδιο αναδιαμόρφωσης καίριων υπηρεσιών του Σώματος, οι χειρισμοί των οποίων είναι «λεπτοί και με σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις», σύμφωνα με σχόλια υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΛ.ΑΣ. στην εφημερίδα “tomanifesto”.

 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

 

Τη θέση του αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα ανέλαβε ο Λάζαρος Μαυρόπουλος. Ο ορισμός του νέου αρχηγού έγινε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), που συγκροτήθηκε εκτάκτως το Σάββατο. Σε γενικές γραμμές, η αλλαγή στην ηγεσία του ΕΛ.ΑΣ. σηματοδοτεί τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Σώματος για ριζικές και αποτελεσματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, «ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών».

Η κυβερνητική αυτή θέση φαίνεται να είναι και η κυριότερη άποψη επί των θεμάτων της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας που έχουν και αρκετοί υψηλόβαθμοι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.

 

Εσωτερικός πόλεμος

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τους οποίους επικοινώνησε το «m», «η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ, και πάρθηκε ομόφωνα».

Επιπροσθέτως και σε επίπεδο παρασκηνίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό που κυριαρχούσε ως γενική εικόνα από τη μέχρι τώρα παρουσία του κ. Σκούμα στην ηγεσία του Σώματος ήταν ότι δεν είχε φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν είχε ανταποκριθεί ικανοποιητικά στην προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων που είχε θέσει η πολιτική ηγεσία.

Παράλληλα, και αυτό εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, ο κ. Σκούμας επεδίωκε να έχει τον απόλυτο έλεγχο και σε επίπεδα που ήταν αρμόδιοι άλλοι αξιωματικοί «με περισσότερη και εξειδικευμένη εμπειρία», όπως τονίζεται.

Εν ολίγοις, πηγές της Κατεχάκη κάνουν λόγο για έναν εν εξελίξει εσωτερικό πόλεμο εναντίον επιτελικών στελεχών που το τελευταίο διάστημα είχαν τοποθετηθεί με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στην προσπάθειά της να κάνει αποτελεσματικότερες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα καθημερινής διαχείρισης, όπως είναι οι διαδηλώσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και γενικότερης εγκληματικότητας.

Πηγές της εφημερίδας “tomanifesto” φέρουν τον απερχόμενο αρχηγό να υποκινεί πολλά από αυτά τα προβλήματα.

 

Ο «συλλογικός στόχος»

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της αλλαγής της ηγεσίας, ο Κωνσταντίνος Σκούμας εξέδωσε μια ιδιαιτέρως αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «κέντρα εξουσίας που δεν τον άφησαν να λειτουργήσει ως αρχηγός της Αστυνομίας», ενώ επεσήμανε πως «παρά τις όποιες προσπάθειες κάποιων, δεν πρόκειται να γίνει εξιλαστήριο θύμα κανενός».

Η ακριβής διατύπωσή του ήταν η ακόλουθη: «Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου, ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός.

Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής».

«Oι πραγματικοί λόγοι της κυβερνητικής επιλογής για την αλλαγή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. απέχουν πολύ από την εκδοχή που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σκούμας.

Ασφαλώς και είναι κατανοητή η ανθρώπινη πικρία, αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος που αυτή εξυπηρετεί», ανέφεραν προς το «m» ανώτερες πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.