Την διάθεση 200 εκατ. ευρώ με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) προβλέπει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα απευθύνεται στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και διαθέτει σε κάθε αίτηση χρηματοδότησης, μέχρι 100.000 ευρώ επιχορήγηση καλύπτοντας κατά μέγιστο το 50% της δαπάνης.
Έτσι κάθε επιχείρηση μπορεί να χρηματοδοτήσει σχέδια μέχρι 200.000 ευρώ ενώ ο ελάχιστος αριθμός των επωφελούμενων επιχειρήσεων φτάνει τις 2.000. Ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων των επιδοτήσεων ωστόσο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 4.000.
Το πρόγραμμα απευθύνεται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Συγκεκριμένα το 50% της επιχορήγησης (100 εκατ. ευρώ) απευθύνεται στον κλάδο τουρισμού, και το υπόλοιπο 50% στους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών.
Συμφώνα με την προδημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, η δράση αποτελεί μέρος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ώστε να μειωθεί η ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και να περιοριστεί το κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων. Βασικός στόχος δε είναι η αναβάθμιση επιχειρήσεων που λειτουργούν σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί προ του 1980. Στο πλαίσιο αυτό, δεν εντάσσονται οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε οργανωμένο δίκτυο διανομής προϊόντων (π.χ. franchising, Shop-in-shop, δίκτυο πρακτόρευσης κ.α.). Επίσης δεν επιλέγονται οι επιχειρήσεις με έδρα την κατοικία του δικαιούχου.
Σύμφωνα με εγκύκλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς τα μέλη της, οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν:
συσταθεί με επιλέξιμο ΚΑΔ, μέχρι τις 31/12/2020,
κλείσει δυο διαχειριστικές χρήσεις 12μηνης διάρκειας,
δηλώσει την περιφέρεια που θα πραγματοποιηθεί το σχέδιο,
προσκομίσει Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή,
ολοκληρώσει τη διενέργεια του ενεργειακού ελέγχου,
εκδώσει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) αν πρόκειται να υλοποιήσει μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης,
υποβάλει μια πρόταση ανά ΑΦΜ.
Η επιχείρηση φυσικά δεν πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης, εκκαθάρισης, αναγκαστικής διαχείρισης και να διαθέτει ιδιοκτησία ή παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα 3 ετών μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Τέλος πρέπει να λάβει υπόψη την ισχύ του κανονισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (Deminimis) και τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό 651/2014.
Η διάρκεια υλοποίησης της ενεργειακής αναβάθμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες και η ημερομηνία λήξης επιλέξιμων δαπανών είναι η 30η Ιουνίου 2025 -περίπου ένα έτος πριν τη λήξη της περιόδου υλοποίησης του Ταμείου Ανακαμψης. Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη και το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων θα φτάσει το 50%.
Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται οι επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους όπως θερμομόνωση αδιαφανών δομικών στοιχείων, αντικατάσταση διαφανών δομικών στοιχείων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού, (αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέα τεχνολογίας LED), εγκατάσταση αυτοματισμών σύζευξης τεχνητού με φυσικό φωτισμό, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας / παρουσίας χρηστών.
Επίσης επιλέξιμες είναι δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας-ψύξης, ενίσχυσης θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση μονάδων αερισμού χώρων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, αντικατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών. Τέλος δαπάνες μπορεί να γίνουν για συστήματα αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης της ενεργειακής κατανάλωσης σε τοπικό αλλά σε κεντρικό επίπεδο.
Η επίσημη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, αλλά αναμένεται να βγει στον αέρα μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου. Η προδημοσίευση της πρόσκλησης από το Ταμείο Ανάκαμψης στόχο έχει την προετοιμασία των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μην χαθεί χρόνος.