Εξωφρενικές οι απαιτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο: Θέτουν θέμα νησιών, Ιμίων και υφαλοκρηπίδας

25

Μετά τις αξιώσεις της Τουρκίας, μέσω του υπουργού Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, που ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, σειρά πήρε  ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θέτει θέμα νησιών, υφαλοκρηπίδας και φυσικών πόρων.

Σε κείμενο που ανάρτησε στο Twitter ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτζίγιες, αναφέρονται οι πέντε αξιώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ στο Αιγαίο.

Οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα
2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
3. Εναέριος χώρος
4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων
5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και σε ποιον ανήκουν

Είχε προηγηθεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της αμυντικής εταιρείας Roketsan, έκανε λόγο για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την καλεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.

«Υπάρχουν 23 νησιά. Υπάρχουν 23 νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένο. Καθαρά και ξάστερα! Δεκαέξι από αυτά έχουν στρατό. Έχτισαν κτίρια, έχτισαν εκείνο, έχτισαν το άλλο… Καλέ, εσείς πάτε ενάντια στις συνθήκες!
Αναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει με βάση το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράδοξο» και «πρωτοφανές» στον κόσμο μία χώρα να έχει κηρύξει στη θάλασσα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο 10 ναυτικά μίλια.

«Όπως πάντα λέμε στις επαφές με τους συνομιλητές μας, δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Δεν είναι απειλή αυτό, αλλά ούτε και αδυναμία όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο, ούτε την Ιστορία, με χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Με ένα τέτοιο παράδοξο γεγονός είμαστε αντιμέτωποι. Και προσπαθούν να το παρουσιάσουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη σαν αλήθεια. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και το δίκιο μας σε αυτό το θέμα», τόνισε.

Σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που χαρακτήρισε υποκριτική την επίκληση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr