Με τις καταθέσεις των πρώην διοικητών της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δαραβίλλα (2012-2015) και Ιωάννη Ρουμπάτη (2015-2019), ανοίγει σήμερα ο κατάλογος εξέτασης μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της «υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».
Η εξέταση μαρτύρων, όπως έχει προγραμματιστεί, θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών με τη διαδικασία της πλήρους μυστικότητας, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί για όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής.
Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου που κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της περασμένης Παρασκευής, με τίτλο “Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών”, είναι να αξιολογήσει όλες τις προτάσεις που θα τεθούν στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Ανδρουλάκη, και ακολούθως να διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, που θα υποστηρίζει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου “χωρίς εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια”. ΄Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε δημιουργικές προτάσεις, που θα θέσουν πραγματικά ζητήματα και διαχρονικές παθολογίες, ώστε να αποκαταστήσουμε το κύρος της ΕΥΠ και να κάνουμε τη “δύσκολη συναίρεση μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων και της διασφάλισης της κρατικής/εθνικής ασφάλειας”.
Ο κ. Γεραπετρίτης είπε επίσης ότι, είναι άλλο το ζήτημα των νόμιμων παρακολουθήσεων και άλλο το ζήτημα των παρακολουθήσεων μέσω κακόβουλων λογισμικών, που, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε “έξαρση” παγκοσμίως. Διαβεβαίωσε μάλιστα, για λήψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από την παρούσα Βουλή: “Έχουμε κάθε διάθεση, να έχουμε πολύ σκληρές ρυθμίσεις, οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και την καθολική απαγόρευση στην εμπορία αυτών των λογισμικών, ώστε να φύγει από τη μέση η γάγγραινα αυτή” είπε χαρακτηριστικά.
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της παρακολούθησης των πρώην στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ Σπύρου Σαγιά και Στέργιου Πιτσιόρλα.
Κεφαλογιάννης: Να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα
«Η Εξεταστική έχει δύο σκέλη, να διερευνήσει τα στοιχεία και το σημαντικότερο, να καταλήξει σε κοινές προτάσεις για να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα, είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Συνδέσεις». «Οι οπτικές είναι διαφορετικές από τα κόμματα σχετικά με τον κατάλογο των μαρτύρων. Εάν χρειαστεί θα κληθούν περισσότερα πρόσωπα”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι τέθηκαν ήδη από τον κ. Γεραπετρίτη οι πρώτες προτάσεις από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σητν ίδια εκπομπή, ανέφερε ότι η Εξεταστική «δεν λειτουργεί όπως πρέπει», ενώ παρέθεσε το χρονικό της δικής του υπόθεσης.