Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός και των βασικών σημείων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ.

Οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στον σωστό δρόμο, εκτίμησε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Τραμπ για την υποστήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Θα ήθελα να επισημάνω πως η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Όπως δήλωσε, η Ρωσία θα προτείνει - και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για αυτό με την ουκρανική πλευρά - ένα μνημόνιο σχετικά με πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, στο οποίο θα καθορίζονται τα βασικά σημεία.

Για παράδειγμα, οι βασικές αρχές της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί εκατέρωθεν.

«Το ζήτημα, φυσικά, είναι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προθυμία για επίτευξη ειρήνης και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», ανέφερε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε χρήσιμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για «πάνω από δύο ώρες» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η συζήτηση ήταν «πολύ εποικοδομητική και πολύ ειλικρινής», αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου προς τον Τύπο.

Τραμπ για συνομιλία με Πούτιν: Αρχίζουν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση και τέλος πολέμου

Ήταν εξαιρετικό το κλίμα της συζήτησης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, γράφει σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αναφέρεται στις μεγάλες προοπτικές για τη Ρωσία και την Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Αν δεν ήταν καλό το κλίμα, θα το έλεγα τώρα, παρά στο μέλλον, γράφει ο Τραμπ που λέει ότι οι όροι για την κατάπαυση και την ειρήνευση θα συμφωνηθούν μόνο ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες χώρες «επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε».,

Στη συνέχεια λέει ότι η Ρωσία θέλει να κάνει «μεγάλης κλίμακας εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό “λουτρό αίματος”» ενώ και η Ουκρανία «μπορεί να είναι μεγάλος ωφελημένος στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας της».

Επισημαίνει ότι ενημέρωσε διεθνούς ηγέτες για τη συζήτηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο και καταλήγει λέγοντας ότι το Βατικανό «θα ενδιαφερόταν να φιλοξενήσει» τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει:

Μόλις ολοκλήρωσα τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά.

Η Ρωσία και η Ουκρανία θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και, το σημαντικότερο, για τον ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ του πολέμου. Οι όροι γι’ αυτό θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών -μόνο έτσι μπορεί να γίνει- επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε.

Ο τόνος και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα, παρά αργότερα.

Η Ρωσία θέλει να κάνει μεγάλης κλίμακας ΕΜΠΟΡΙΟ με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος» – συμφωνώ με αυτό. Υπάρχει μια τρομερή ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες θέσεων εργασίας και πλούτου. Οι δυνατότητές της είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ.

Ομοίως, η Ουκρανία μπορεί να είναι ένας μεγάλος ωφελημένος στο εμπόριο, στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας της.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα ξεκινήσουν αμέσως. Ενημέρωσα σχετικά τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς Γερμανίας και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί μου, αμέσως μετά την επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν.

Το Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον Πάπα, δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν πολύ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.

Ας αρχίσει η διαδικασία!

Η πρώτη αντίδραση Ζελένσκι μετά την επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν

Αμετακίνητη παραμένει η Ουκρανία στη θέση της ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία περιοχή της ως ρωσική, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για μια πιθανή συνάντηση υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βρετανίας, με στόχο τον τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης. Πιθανοί τόποι διεξαγωγής της συνόδου είναι η Τουρκία, το Βατικανό ή η Ελβετία.

Ο Ζελένσκι τόνισε πως είχε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ — μία πριν και μία μετά την επαφή του τελευταίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επικοινωνίας, σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη, ζήτησε από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει πίεση για κατάπαυση του πυρός, να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και να τονίσει πως «καμία συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την Ουκρανία».

«Η Ουκρανία δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από κανένα σημείο του εδάφους της, ούτε θα δεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο της Μόσχας», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της χώρας του παραμένει σταθερή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε επίσης την επιβολή ενός νέου, αυστηρού πακέτου κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας. «Αν η Ρωσία συνεχίσει τις δολοφονίες και δεν απελευθερώσει κρατούμενους και ομήρους, τότε θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ανακοίνωσε ότι προχωρά η διαδικασία μεγάλης ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία, με βάση συμφωνία που επετεύχθη στην Κωνσταντινούπολη. Η ανταλλαγή αφορά 1.000 αιχμαλώτους από κάθε πλευρά και αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων.

Ο Τραμπ ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη συνομιλία με Πούτιν

Την εκτίμησή της προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων ΠολιτειώνΝτόναλντ Τραμπ, για τις προσπάθειές του να προωθήσει την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, εξέφρασε με δημόσια ανάρτησή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Όπως ανέφερε, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία συμμετείχαν, εκτός από την ίδια, οι Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Πέτερι Όρπο, Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ τούς ενημέρωσε σχετικά με συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουν δεσμευμένες οι Ηνωμένες Πολιτείες στις διεθνείς τους ευθύνες», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει σταθερά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό.

Αναλυτικά η ανάρτησή της:

«Καλή επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ, μαζί με τον Εμάνουελ Μακρόν, την Τζόρτζια Μελόνι, τον Αλεξάντερ Στουμπ, τον Φρίντρι Μερτς και τον πρόεδρο Ζελένσκι όπου ενημερωθήκαμε για τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Τραμπ για τις ακούραστες προσπάθειές του να επιφέρει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να παραμείνουν αφοσιωμένες.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία».

Ανακοίνωση Ελιζέ για την επικοινωνία Τραμπ με τους Ευρωπαίους ηγέτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τα αποτελέσματα της σημερινής τηλεφωνικής διαβούλευσης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Ελιζέ.