Η αντιπολιτευτική εμμονή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της δήθεν έλλειψης δημοκρατίας είναι το μόνο πολιτικό του σωσίβιο τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ – είτε κολυμπάει σε εθνικά ύδατα είτε σε διεθνή…
Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ
Με φωνή που αγωνιά να αντιγράψει το ηχόχρωμα του Ανδρέα Παπανδρέου και με πολιτικό επιχείρημα και σχεδιασμό κατευθείαν από το… υπόγειο παζάρι της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας περιέφερε την εμμονική αντιπολιτευτική μανιέρα του στις Βρυξέλλες καταφέρνοντας δύο πράγματα: να προσπαθήσει να δυσφημήσει τη χώρα του μία ακόμα φορά, επαναλαμβάνοντας τα τετριμμένα και ανυπόστατα περί «έλλειψης δημοκρατίας και κράτους δικαίου». Και να αποδείξει ότι η αντιπολιτευτική εμμονή του στο συγκεκριμένο θέμα είναι το μόνο πολιτικό του σωσίβιο τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ – είτε κολυμπάει σε εθνικά ύδατα είτε σε διεθνή…
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους βαθείς μπάσους λαρυγγισμούς του και τους πομπώδεις παρατονισμούς των λέξεων στην προ-προπαραλήγουσα, όπως «οι ύποκλοπες», επιβεβαίωσε αυτό που περίμεναν πολλοί από την καταφανώς πενιχρή αντιπολιτευτική του ουσία: ότι θα επιχειρήσει να εξαγάγει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επικοινωνιακό σκηνικό που έχει στήσει στο εσωτερικό της χώρας προσκολλημένος στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Και ότι θα καπελώσει –μία ακόμα φορά– το ΠΑΣΟΚ.
Πρωτοβουλία Ανδρουλάκη
Αυτό συμβαίνει γιατί, μετά την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου». Η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τυχαία ούτε και έχει τα αγαθότερα κίνητρα. Μετά τις αλλεπάλληλες λαϊκίστικες επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του αλλά και προς ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ περί «πιασμένων» και «εκβιαζόμενων» στην περίπτωση που η Χαρ. Τρικούπη αρνηθεί τη μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε πιεστική κριτική ότι, ακόμα και ο ίδιος, υποτιμά το θέμα της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου δίνοντας την εντύπωση ότι «πείθεται» από την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Παράλληλα, σύμφωνα με τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρέπει να παραχωρήσει την πρωτοκαθεδρία της –έστω και στείρας– αντιπολιτευτικής πρωτοβουλίας επί των συγκεκριμένων θεμάτων στον Αλέξη Τσίπρα. Εξ ου και η ενοχλημένη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Μάντζου αμέσως μετά τις δηλώσεις Τσίπρα από τις Βρυξέλλες: «Προφανώς, δεν θέλησε ο κ. Τσίπρας, ούτε σήμερα, να διασκεδάσει το “ψεκασμένο” κομματικό αφήγημα ότι… ατονεί το ενδιαφέρον του Ν. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το σκάνδαλο των υποκλοπών».
Σφήνα Τσίπρα
Ως εκ τούτου, λοιπόν, ο Αλ. Τσίπρας οικειοποιήθηκε με τον γνωστό του τρόπο την πρωτοβουλία ενώ ο σκοπός του είχε ήδη διαφανεί. Νωρίτερα, απευθυνόμενος στους Ευρωσοσιαλιστές, τους ζήτησε να στηρίξουν τις προσπάθειες με σκοπό να αποκαλυφθεί σε όλες του τις πτυχές ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών «το καθεστώς Μητσοτάκη» ενώ μίλησε ευθέως και απροκάλυπτα για καταρράκωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, προσπαθώντας να υψώσει το δικό του τείχος fake news και λαϊκίστικης μετάλλαξης της πραγματικότητας στην Ελλάδα. Προφανώς και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκε ούτε στην υπόθεση Novartis και των υπόγειων σχεδιασμών του κόμματός του ούτε στο γεγονός ότι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησής του δικάζονται σε ανώτατο βαθμό, ούτε στις απόπειρες χειραγώγησης των ΜΜΕ, ούτε στις αποκαλύψεις Καλογρίτσα, ούτε –φυσικά– και στην παγκόσμια έρευνα του Economist, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις (25η σε σύνολο 167 χωρών) στον Δείκτη Δημοκρατίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ έναντι της προηγούμενης περιόδου.
Ο Αλ. Τσίπρας προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών έδειχνε να απολαμβάνει ιδιαιτέρως τη φράση του «δυστυχώς η Ελλάδα αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Πρόκειται για ακόμα ένα επεισόδιο της αγαπημένης σειράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «Δυσφημίζοντας τη χώρα μου». Ενδεικτικό του πολιτικού βάθους του ανδρός είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της δήλωσής του αφιέρωσε περίπου τρία λεπτά στο «καθεστώς Μητσοτάκη» και μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στα χιλιάδες θύματα του καταστροφικού σεισμού και το γεγονός –γενικά και αόριστα– ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.