Έβρος: Νέα επεισόδια στα σύνορα – 120.000 μετανάστες οδεύουν προς Ελλάδα

232
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου, με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες μετανάστες στη νεκρή ζώνη.

Πλέον τα τουρκικά παράλια και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα μέχρι νεωτέρας σύμφωνα με δημοσίευμα της dw.com το οποίο υποστηρίζει πως 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα τουρκικά παράλια για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Αθήνα απαντά με μετακινήσεις μονάδων στρατού από τα μετόπισθεν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, μετά την κίνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της για τους μετανάστες.

Έτσι, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, πάρθηκε η απόφαση να σταλούν στα σύνορα 300 περίπου άνδρες του Στρατού Ξηράς μαζί με δυο λόχους των Ειδικών Δυνάμεων, προκειμένου να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις επιτήρησης στην ελληνο-τουρκική μεθόριο.

Ενδεικτική της κινητικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο στράτευμα, είναι ότι μετακινούνται στελέχη των ΕΔ ακόμη και από την 8η Μεραρχία που εδρεύει στα Γιάννενα.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης αναχώρησε για τον Έβρο, όπου και βρίσκεται τώρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ Κωνσταντίνος Φλωρος, ενώ εκεί βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο Α/ΓΕΕΘΑ πέταξε μάλιστα με το ελικόπτερο που τον μετέφερε πάνω απ´ όλη τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί και από τις δυο πλευρές των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί του Σαββάτου (29/2) ο κ. Φλώρος πρόκειται να επισκεφθεί το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, δυο από τα νησιά που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των συνεχών υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών.

Επεισόδια το βράδυ – Δακρυγόνα από την αστυνομία

Μαζική προσπάθεια να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές Έβρου έκαναν αργά το βράδυ της Παρασκευής (28/2) μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα.

Όπως μεταδίδει το thrakinea.gr, η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, «απάντησε» με ρίψη δακρυγόνων.

Οι μετανάστες προσπάθησαν να πλησιάσουν τους αστυνομικούς, ενώ φώναζαν και συνθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή, οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, καθώς βρέχει.

Από το πρωί της Παρασκευής επικρατούσε ένταση στην περιοχή με σημαντικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων να συγκεντρώνεται στα σύνορα, με σκοπό να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Μόλις το τελωνείο έκλεισε, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να τους πείσει να επιστρέψουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε η Τουρκία τους δέχθηκε πίσω, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην ουδέτερη ζώνη. Παράλληλα, πολλοί μετανάστες αποφάσισαν να μείνουν εκεί, ευελπιστώντας ότι θα περάσουν στην Ελλάδα.

Στο σημείο βρέθηκαν από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Το μεσημέρι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Καστανιές Έβρου

Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της

Ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής, έστειλε από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, όπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών-προσφύγων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή το μεσημέρι της Παρασκευής, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Επισκεπτόμαστε σήμερα τον Βόρειο Έβρο και όχι μόνο, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον κ. Φλώρο, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους, ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Πρέπει να σας πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ στην περιοχή του Έβρου, έχουν κάνει μια πολύ σπουδαία εθνική δουλειά, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των συνόρων και μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, συνεργαζόμενες καθημερινά οι υπηρεσίες, παράγουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, που με τη δράση τους, τη δουλειά τους, καθημερινά καθιστούν τα σύνορά μας ασφαλή. Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική Αστυνομία, απ’ όλη την Επικράτεια, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη η φύλαξή τους».

Σε Μυτιλήνη και Σάμο συνολικά 151 μετανάστες

Συνολικά 151 μετανάστες και πρόσφυγες, έχουν καταφθάσει σε δύο ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου την Παρασκευή από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, τρεις αποβιβάσεις μεταναστών με λέμβους σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με 71 μετανάστες και πρόσφυγες και μία στο Πυθαγόρειο, στη Σάμο, με 54 μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσης, μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έλαβε χώρα στη Μεγίστη, όπου περισυνελέγησαν 26 μετανάστες και πρόσφυγες.

Εγκλωβισμένοι και Έλληνες

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το radioevros.gr, Οι Έλληνες που λόγω του κλεισίματος παραμένουν στην Τουρκία θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του Τελωνείου, είτε να εισέλθουν στην χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.

Το χρονικό των αφίξεων

Σύμφωνα με το e-evros.gr, δεκάδες μετανάστες, νεαροί στην ηλικία , βρέθηκαν αρχικά στην Αδριανούπολη με λεωφορεία τα οποία μάλιστα όπως δήλωσαν οι ίδιοι τους μετέφεραν δωρεάν από την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια μέσω του τουρκικού τελωνείου στις Καστανιές προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Αποτράπηκε όμως η προσπάθεια τους από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο, ενώ εκεί έχει φτάσει και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλης Συριτούδης.

DW: Ανοίγει τα σύνορα ο Ερντογάν- Μαρτυρίες προσφύγων

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το DW, την ώρα που η Τουρκία μετρά δεκάδες νεκρούς στρατιώτες στην Ιντλίμπ και ζητά εσπευσμένα τη συνδρομή του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να κάνει πράξη την απειλή των τελευταίων μηνών και να ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες.

Διπλωματικός υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κρατά πλέον κλειστά τα σύνορα για όσους πρόσφυγες «θέλουν να πάνε στην Ευρώπη».

«Μπορούμε να περάσουμε ελεύθερα τα σύνορα», λέει ένας πρόσφυγας στην κάμερα του Reuters. «Η αστυνομία και όλοι μας είπαν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Μας είπαν: “Μπορείτε να φύγετε τώρα. Μπορείτε να φύγετε όποτε θέλετε”».

Αμέσως μετά την επίθεση των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, που στοίχισε τη ζωή 30 και πλέον Τούρκων στρατιωτών, άρχισε να καλλιεργείται μια έντονη φημολογία στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη. Η φιλοκυβερνητική Sabah ανέφερε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης υπό τον Ερντογάν. Τουρκικά μέσα υποστηρίζουν ότι μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πήραν το δρόμο προς τα σύνορα.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, από τις αρχές Δεκεμβρίου οπότε άρχισαν να κλιμακώνονται οι μάχες στην Ιντλίμπ, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοδυτική Συρία πάνω από 950.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους μισό εκατομμύριο παιδιά. Πολλοί από αυτούς ζουν σε καταστροφικές συνθήκες στα τουρκοσυριακά σύνορα. Στην Τουρκία ζουν σήμερα ήδη 3,6 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες. Με δεδομένη την εντεινόμενη δυσαρέσκεια στην Τουρκία, απόρροια και της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει περαιτέρω προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα προς το έδαφός της.

Δωρεά του Ερντογάν τα λεωφορεία

Πλήθος προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη συνωστίζεται περιμένοντας λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθεί στην Ανδριανούπολη προκειμένου να περάσει στην Ελλάδα τονίζοντας πως ο πρόεδρος Ερντογάν φρόντισε για την δωρεάν μεταφορά τους, σύμφωνα με τον skai.gr.

Στόχος τους, όπως αναφέρουν είναι να περάσουν στην Ελλάδα κι από εκεί να οδηγηθούν στην Ευρώπη.

«Θα πάω Ευρώπη. Θα πάρω λεωφορείο από εδώ και θα πάω σύνορα. Θα περάσω παράνομα στην Ελλάδα.» αναφέρει χαρακτηριστικά στην κάμερα του ΣΚΑΙ πρόσφυγας, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Ερντογάν επειδή, όπως εξηγεί, τους παρέχει δωρεάν λεωφορεία.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από το πρωί περί τα 500 άτομα έχουν αποχωρήσει από την περιοχή της λεωφόρου Βατάν στην Κωνσταντινούπολη με προορισμό τα σύνορα ενώ άλλα τόσα βρίσκονται ακόμα στο σημείο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες πλήθος λεωφορείων με πρόσφυγες από διαφορετικές περιοχές της Τουρκίας κατευθύνεται επίσης προς την Ανδριανούπολη.

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό κορυφώνονται στις τελευταίες ώρες έπειτα και τις αναφορές Τούρκου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters για  την πρόθεση της Αγκυρας να μην σταματήσει τους Σύρους πρόσφυγες που θα επιδιώξουν να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή θαλάσσης.

Γεμίζουν βάρκες για να περάσουν στην Ελλάδα

Την ίδια βίντεο του CNN Turk δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να επιβιβάζεται σε φουσκωτές λέμβους με προορισμό ελληνικά νησιά. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο IHA μετέδιδε πως άλλοι 160 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στο Δεκελί -μεταξύ Αϊβαλιού και Σμύρνης- απέναντι από τη Μυτιλήνη. Εν τω μεταξύ, την ανάσα κόβει βίντεο που απεικονίζει μετανάστες να προσπαθούν να κολυμπήσουν στα ορμητικά νερά του Έβρου προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.