Επιστολή ενημέρωσης εστάλη την Δευτέρα 15/01/2024 στο προσωπικό της Eurobank, από την κ. Νατάσσα Πασχάλη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας, στην οποία γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της τράπεζας για την αύξηση των μισθών που πρόκειται να γίνει και αφορά στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια του ομίλου. Η τράπεζα πρόκειται να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, κατά ένα έτος νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης. Οι συγκεκριμένες μεταβολές, αφορούν την αύξηση των ελάχιστων νόμιμων αποδοχών κατά 2,5% στα χαμηλότερα κλιμάκια, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζεται ως κατώτατος νόμιμος μισθός του 1ου κλιμακίου, τα 1.020 ευρώ.

Ακόμη, η τράπεζα προτίθεται να δώσει εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, μέσω vouchers ύψους 1.000 ευρώ προς τα μισθολογικά κλιμάκια 1 έως και 5. Η συγκεκριμένη κίνηση περιποιεί τιμή για την τράπεζα, καθώς το 2023 αποτέλεσε μία πολύ προσοδοφόρα χρονιά κερδών και οικονομικών επιδόσεων για όλο τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα.

Η αρχή ενός ενάρετου κύκλου;

Μπορεί η Eurobank να έκανε την αρχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μόνη της. Αναμένονται αντίστοιχες κινήσεις και από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, ενώ αρκετοί κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «ανταγωνισμό» μεταξύ των τραπεζών, στο ποια θα δώσει το καλύτερο «πακέτο». Η συγκεκριμένη κίνηση πάντως, είναι ενδεικτική του οικονομικού κλίματος, καθώς οι εποχές του οικονομικού μαρασμού, έχουν περάσει -ευτυχώς- ανεπιστρεπτί. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός, ότι βλέπουμε στην πράξη να εφαρμόζεται η θεωρία της «διάχυσης των οικονομικών οφελών» (trickle-down economics), καθώς οι τράπεζες δείχνουν πρόθυμες να αμείβουν καλύτερα το προσωπικό τους, όταν υπάρχει οικονομική ευρωστία. Και αν μη τι άλλο, υπάρχει πάντοτε και το θέμα του ανταγωνισμού: όπως για τα οικονομικά προϊόντα, έτσι και για την καλή τους εικόνα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει μεταξύ των τραπεζών ανταγωνισμός, για το ποιος όμιλος τελικά έκανε τις μεγαλύτερες αυξήσεις.