Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων του Ρεθύμνου για τη νέα τουριστική περίοδο η οποία ξεκίνησε σήμερα και για την οποία επιθυμούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τουλάχιστον να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα τζίρου του 2020.
Το σημερινό άνοιγμα του τουρισμού είναι κυρίως σημειολογικής σημασίας όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης επισημαίνοντας ότι σήμερα γίνεται το επίσημο κάλεσμα προς όλους ανά τον κόσμο «πως είμαστε έτοιμοι και με υγειονομική ασφάλεια, λόγω των μέτρων, να τους φιλοξενήσουμε. Δίνουμε ουσιαστικά το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι και τους περιμένουμε όλους».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου «με το ξεκίνημα επίσημα της τουριστικής περιόδου, πρέπει να αναγνωρίσουμε στον υπουργό Τουρισμού πως δεν έχει μείνει στατικός αφού συνεχώς είναι σε ένα αεροπλάνο και επισκέπτεται χώρες για το καλό του τουρισμού στη χώρα μας. Όλα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του για πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα, τα μέτρα για τα ξενοδοχεία, για τα αεροδρόμια, για τα τεστ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον καινούργιο τρόπο ανοίγματος στα μουσεία και σε άλλους χώρους, είναι όλα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Φέτος στο Ρέθυμνο ανοίγουν κυρίως σε αυτή τη χρονική φάση, τα ξενοδοχεία οικογενειακού τύπου, τα μικρά ξενοδοχεία. «Τα μεγάλα ξενοδοχεία θα ανοίξουν όταν υπάρξουν κρατήσεις, όταν ως Κρήτη αλλά και ως χώρα πρασινίσουμε, όταν δώσουμε το σύνθημα της πλήρους υγειονομικής ασφάλειας και ταυτόχρονα οι καμπύλες υγειονομικής εικόνας στις άλλες χώρες, εκείνες που είναι τροφοδότριες με τουρίστες για τη χώρα μας και αισθάνονται και εκείνες για τους πολίτες τους άνετα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τραχαλάκης.
Οι κρατήσεις που αυτή την ώρα υπάρχουν, ουσιαστικά είναι τα voucher του 2019-2020 που δεν ρευστοποιήθηκαν, δεν έχουν εξαργυρωθεί καν και πρέπει φέτος οπωσδήποτε σύμφωνα με τους ξενοδόχους, να χρησιμοποιηθούν ώστε να μην αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω τα χρήματα. «Αυτή τη στιγμή από πλευράς κρατήσεων είμαστε στο μείον 67% από πέρυσι και ευελπιστούμε οι κρατήσεις να έρθουν περίπου σε ένα μήνα, όταν δηλαδή, θα έχει στρώσει η υγειονομική εικόνα της χώρας και έχουμε πρασινίσει. Τότε είμαι σίγουρος πως θα δούμε αυτό που συνέβη στην Πορτογαλία πριν από μερικές ημέρες, όπου όταν οι Εγγλέζοι τους έβαλαν στο πράσινο, υπήρξε μία έκρηξη, ένα “τσουνάμι” κρατήσεων. Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και σε μας με αποτέλεσμα να πιάσουμε τουλάχιστον το 30% με 40% του τζίρου και των πελατών του 2019».
Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου είναι φύσει και θέσει θετικοί και αισιόδοξοι και, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, «πάντα πλάτη βάλαμε στα δύσκολα, για 10 χρόνια που μας σφυροκοπούσαν οι καταστάσεις. Εμείς ήμασταν εκεί, το ίδιο είμαστε και σήμερα. Πέρυσι όλοι όσοι ανοίξαμε, γνωρίζαμε ότι θα μπούμε μέσα το ίδιο γνωρίζουμε και για φέτος. Όμως ανοίγουμε διότι τιμούμε τους συνεργάτες μας τους πράκτορες, το προσωπικό μας και ανοίγουμε τα ξενοδοχεία μας για να βρουν οι πράκτορες προϊόν να πουλήσουν, οι αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν κόσμο και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να βρουν έναν μισθό της προκοπής διότι με τα 534 ευρώ εννοείται ότι δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους. Εμείς για αυτούς τους λόγους ανοίγουμε συν διότι θέλουμε να υπάρχει και η δική μας πλάτη στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία. Φυσικά όσοι πρέπει να αναγνωρίσουν τη στάση μας αυτή καλό θα ήταν να την αναγνωρίσουν και ας κάνουν τα δέοντα».
Σχετικά με τη μέχρι τώρα στάση της πολιτείας απέναντι στον τουριστικό κλάδο ο πρόεδρος των ξενοδόχων είπε: «Η πολιτεία έχει κάνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση -δεν είναι βέβαια ολοκληρωμένα όλα αυτά που θα θέλαμε. Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζουμε ότι βοήθησε. Όμως το βασικό που θα έπρεπε να γίνει από πλευράς της πολιτείας είναι να μας δώσει τη δυνατότητα για ανταγωνιστικότητα. Εννοώ με αυτό πως έδωσε μεν μία μικρή ρευστότητα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, διότι αυτό ήταν ουσιαστικά το μέτρο, μιας και τα άλλα ήταν δάνεια με τόκους. Εμείς θέλουμε ανταγωνιστικότητα και εννοώ να μας δώσει η πολιτεία ανταγωνιστικό ΦΠΑ το μέσο όρο από ό,τι έχουν οι υπόλοιποι. Δηλαδή στην Κύπρο υπάρχει 5% ΦΠΑ στη διανυκτέρευση και εμείς 13%. Δεν μπορούν να έχουν αυτοί 12% φορολογία εισοδήματος και εμείς να έχουμε 24%. Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που για μας που έχουμε επιχειρηματικούς δείκτες και ένα σωρό φόρους είναι σημαντικά στο να λυθούν όμως το κύριο αυτή την ώρα είναι να έχουμε ανταγωνιστικότητα για να μπορούμε να βγούμε στην αγορά και να βρούμε πελατεία. Το να πάμε μαζί με τον Τούρκο, τον Κύπριο, τον Πορτογάλο, τον Ισπανό, όλοι μαζί από τις ίδιες αγορές να πάρουμε πελατεία και αυτοί να ξεκινούν από διαφορετική βάση και εμείς από άλλη βάση αυτό δεν είναι σωστό. Μας πάει ως κλάδο πολύ πίσω. Είμαστε όμως αισιόδοξοι πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει και θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις».