Μπορεί ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία να στηρίζει ανοιχτά την Αννα Διαμαντοπούλου για τη διαδοχή του, η ελληνική υποψηφιότητα όμως θα χρειαστεί πολλές ψήφους εμπιστοσύνης για να τερματίσει πρώτη τον Μάρτιο του 2021.
Δεν το αφήνει στην τύχη πάντως. Από ό,τι μαθαίνω, τη Διαμαντοπούλου πλαισιώνει αφενός μια ομάδα εκστρατείας, επιλεγμένη από την ίδια, αφετέρου μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών, στα οποία έχει αναθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υποστήριξή της. Η ομάδα εκστρατείας απαρτίζεται από δέκα άτομα, κάτω των 40 ετών, με στρατηγείο τα γραφεία του Δικτύου της Διαμαντοπούλου στην Αθανασίου Διάκου, που βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών όσο και με το Μέγαρο Μαξίμου. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο πρέσβης Δημήτρης Αζεμόπουλος, ενώ κεντρικό ρόλο παίζουν επίσης το δεξί χέρι της Διαμαντοπούλου, Αθηνά Πανούτσου, και ο μόνιμος Έλληνας αντιπρόσωπος στον ΟΟΣΑ Γιώργος Πρεβελάκης.
Από την πλευρά του Μαξίμου, οι δύο συνεργάτες του Μητσοτάκη που έχουν αναλάβει να συμβάλουν στην προσπάθεια είναι ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, και ο Θανάσης Μπακόλας, ο επί σειρά ετών σύμβουλός του για θέματα ευρωπαϊκών και αμερικανικών υποθέσεων. Στις επαφές γνωριμίας που έγιναν με τους 36 πρεσβευτές των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα βοηθούν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Μητσοτάκη, είναι αυτός που θα αναλάβει τη… βαριά δουλειά, δηλαδή το προσωπικό και διπλωματικό «μασάζ» στους υπόλοιπους αρχηγούς των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ, πριν από τις επίσημες ακροάσεις, που θα γίνουν τον Δεκέμβριο. Με κάποιους βεβαίως κάνει και θα συνεχίσει να κάνει επαφές και η ίδια η Διαμαντοπούλου που αξιοποιεί τις προσωπικές της γνωριμίες. Μαθαίνω, για παράδειγμα, ότι έχει ήδη συνομιλήσει, μεταξύ άλλων, με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ – που τη γνωρίζει εδώ και χρόνια και έχει συμμετάσχει παλαιότερα σε εκδηλώσεις του Δικτύου. Οσο για τις συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ, ενημερώνομαι ότι μετά το CNBC σειρά έχουν πάρει το CNN, το «Forbes» και το «Politico».
από τον Μικροπολιτικό των Νέων