Κομματική αντιπαράθεση πάνω στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στήνει η Κουμουνδούρου.

 

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

 

«Αγωνία» έχει πιάσει τον Αλ. Τσίπρα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο οποίος έσπευσε το Σάββατο (!) να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές του προεδρείου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για να ισχυριστεί ουσιαστικά ότι δεν… επιθυμεί να γυρίσουν πίσω. Προφανώς στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κερδίσει σε ένα πεδίο που η Αριστερά θεωρεί (αλλά προφανώς δεν ισχύει) ότι είναι προνομιακό για την ίδια.

«Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει», ψέλλισε το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με εμφανή «φόβο», για να προσθέσει ότι η παγιωμένη ελληνική θέση είναι πως «δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα, πόσο δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας στα παρανόμως αποσπασθέντα, στα κλεμμένα με δυο λόγια Γλυπτά του Παρθενώνα».

Το… πρόωρο «όχι» του Αλ. Τσίπρα ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία, παρά μόνο δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, αποδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται η Κουμουνδούρου: ενώ από την κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κανέναν δανεισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ασθμαίνοντας, καλλιεργεί ήδη ένα αρνητικό-τοξικό κλίμα και όχι φυσικά αυτό της εθνικής συναίνεσης και της συνεννόησης. Πρόκειται, βέβαια, για άλλο ένα μεγάλο εθνικό θέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως δούρειος ίππος, με το βλέμμα στις κάλπες.

Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η πρώτη δήλωση της νέας εκπροσώπου του κόμματος Πόπης Τσαπανίδου, η οποία –μεταξύ άλλων– έσπευσε να υπεραμυνθεί των κινήσεων που είχαν γίνει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. «Η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών», έγραψε η κυρία Τσαπανίδου, ωστόσο η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.

Αφενός ο Αλ. Τσίπρας μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Τερέζα Μέι είχε μιλήσει για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η φυσική θέση των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι εκεί όπου χτίστηκαν», ενώ αρκετά στελέχη του κόμματος είχε εκφράσει και δημοσίως την άποψη ότι τα «Ελγίνεια», κατά τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδη Μπαλτά, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη χώρα μας. Οπως, άλλωστε, είχε δημοσιεύσει και η «Αυγή» στις 9.2.2015: «Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την κοινοτική Οδηγία που αφορά την επιστροφή αρχαιολογικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα από κράτος μέλος της Ε.Ε., στην παρούσα φάση ‘‘η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση (των Μαρμάρων του Παρθενώνα), κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο’’».

 

Η απάντηση Μενδώνη  

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση. Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας. Ας μην υποπέσει σ’ αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη», κατέληξε στη δήλωσή της η Π. Τσαπανίδου για να λάβει άμεσα απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού και τη Λ. Μενδώνη.

Η κυρία Μενδώνη υπενθύμισε με νόημα ότι «ο κ. Τσίπρας που, επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί». «Οφείλει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή, όπως έχει πολλές φορές αποδείξει, ξέρει να διαπραγματεύεται και να κατακτά τους στόχους της. Αυτό κάνει και στην περίπτωση της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει δε να θυμίσουμε ότι η Λυδία Κονιόρδου ως υπουργός Πολιτισμού είχε ουσιαστικά «ακυρώσει» οποιαδήποτε προσπάθεια επιστροφής των γλυπτών τονίζοντας ότι η «πρόταξη της νομικής πλευράς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν βασική αιτία της άρνησης της βρετανικής πλευράς».
«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι ενέργειές της είχαν αποτέλεσμα την απόφαση της UNESCO, τον Σεπτέμβριο 2021, που αναγνωρίζει το θέμα ως διακρατικό, την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan, την ενίσχυση του διεθνούς κλίματος και την πλήρη μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία υπέρ του ελληνικού αιτήματος», συμπλήρωσε η κυρία Μενδώνη, αναδεικνύοντας το χάσμα ανάμεσα στην πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ…

 

Κατά του δανεισμού

Ηδη από τις 21 Σεπτεμβρίου 2022 η Λίνα Μενδώνη είχε απορρίψει τον δανεισμό των γλυπτών σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «tomanifesto». «Τον δανεισμό τον αποκλείουμε απολύτως για έναν πολύ απλό λόγο: είναι έξω από την εθνική πολιτική μας για αυτό το θέμα και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το γιατί», έλεγε με νόημα η κυρία Μενδώνη προσθέτοντας ότι «μπορείς να δανειστείς κάτι το οποίο ανήκει σε άλλον, όταν όμως εσύ δεν αναγνωρίζεις ότι του ανήκει, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει στο Βρετανικό Μουσείο ούτε την κυριότητα, ούτε την κατοχή, ούτε τη νομή των Γλυπτών γιατί θεωρεί ότι είναι προϊόν κλοπής. Από τη στιγμή λοιπόν που η θέση μας είναι αυτή, δεν μπορούμε να συζητήσουμε, ούτε καν να διανοηθούμε να μιλήσουμε για δανεισμό». Με άλλα λόγια, η υπουργός Πολιτισμού εδώ και τρεις μήνες έχει απαντήσει στη… χθεσινή κριτική του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μια ακόμη φορά εμφανίστηκε (επιεικώς) ανενημέρωτος.