Τέλος χρόνου για τους διοικητές του ΕΣΥ οι οποίοι δεν κάνουν τη δουλειά τους σήμανε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στο σύνολο των διοικητών νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών. «Αν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να συνεχίσει, να το πει σήμερα. Οσοι μείνετε θα πρέπει να εργαστείτε», ξεκαθάρισε αναφερόμενος στην αξιολόγηση των διοικήσεων, μια απόφαση που ελήφθη επί Χρυσοχοΐδη και υλοποιείται από τη νέα ηγεσία. 

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

Θυμίζεται πως οι νυν διοικητές νοσοκομείων θα χρειασθεί να ανταγωνιστούν στελέχη της ελεύθερης αγοράς που θα υποβάλουν το ενδιαφέρον τους στην ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ τα κριτήρια θα σχετίζονται με την υποχρέωση των υποψηφίων να διαθέτουν πτυχία ή μεταπτυχιακά σχετικά με τη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Την τελική αξιολόγηση πάντως όσων περάσουν από τον έλεγχο των τυπικών προσόντων θα την πραγματοποιήσει η επιτροπή που δημιουργήθηκε. 

Πού θα κριθούν οι διοικητές 

Το νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του δημόσιου τομέα περιλαμβάνει:
-Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό.
-Συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο υπουργό, τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος υπουργείου.
-Αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.
-Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Μανιφέστο», τις τελευταίες ημέρες του 2023 σήμανε συναγερμός στις ΔΥΠΑ ώστε να κατατεθούν εγκαίρως και προσεγμένοι στη λεπτομέρεια οι προϋπολογισμοί για όλα τα νοσοκομεία. 

Σε πραγματικό χρόνο 

Σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, «η συνεργασία αυτό το διάστημα των 7-8 μηνών που θα διαρκέσει η διαδικασία θα είναι το βασικότερο κριτήριό μου για την αξιολόγησή σας. Θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση σε κάθε κλινική, αν κάνετε καλά τη δουλειά σας, δεν έχετε κανέναν λόγο να φοβάστε ότι θα απομακρυνθείτε. Εγώ θα βλέπω τους δείκτες αποδοτικότητας και θα ακούω του πολίτες. Δεν έχω φίλους ούτε χρειάζεται να με πάρει κανείς τηλέφωνο και δεν έχω αλλά κριτήρια πέρα από τη δουλειά σας».
Ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να μετριάσει το κλίμα ανησυχίας σημειώνοντας πως «σας βλέπω ως συνεργάτες και θέλω να με βλέπετε ως συνεργάτη», κάλεσε όμως σε αυστηρό τόνο τους διοικητές να συνεχίσουν τη δουλειά τους με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.
«Δεν είναι όλα μαύρα όπως παρουσιάζονται για το ΕΣΥ. Εχουμε έναν κοινό σκοπό να πετύχουμε το ΕΣΥ να δουλεύει καλύτερα», ανέφερε συμπληρώνοντας: «Δεν έχω την αυταπάτη ότι θα μπορούμε να τα λύσουμε όλα διά μαγείας, ούτε ότι μπορούμε να τα κάνουμε τέλεια. Δεν υπάρχει λαός στον κόσμο που να λέει ότι είναι ευχαριστημένος από το σύστημα υγείας. Και καλώς οι πολίτες ζητούν πάντα το κάτι παραπάνω». 

Ως προτεραιότητα έθεσε τον έλεγχο των δαπανών, προειδοποιώντας: «Εχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς. Διοικήσεις που θα βλέπω μήνα με το μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν». «Το γεγονός ότι στο νοσοκομειακό φάρμακο υπάρχει clawback δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ξοδεύετε αφειδώς φάρμακα», επισήμανε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, έρχεται σοβαρός έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων, καθώς από το 2014 το σύνολο των λειτουργικών δαπανών τους έχει διπλασιαστεί. 

Ισότητα στην περίθαλψη 

Δεύτερος παράγοντας θα είναι η «μέση μείωση του χρόνου στις εφημερίες και θα είναι βασικός δείκτης αξιολόγησης», αλλά και τα χειρουργεία: «Στην ενιαία λίστα χειρουργείων δεν θα ανεχθώ φαινόμενα διαφθοράς και ανισότητες. Θα υπάρξει έλεγχος και στοιχεία και για τις λίστες χειρουργείων». Αναφερόμενος στο πώς θα ελέγχεται αν υπάρχουν λαθροχειρίες ή «παραθυράκια» για προτεραιότητα περιπτώσεων από ορισμένους γιατρούς, ανέφερε ότι «οι γιατροί θα κρίνουν το βαθμό προτεραιότητας για κάθε ασθενή που περιμένει να χειρουργηθεί και εμείς θα ελέγχουμε. Θα μπορούμε να μετράμε αν μια κλινική έχει περισσότερα επείγοντα χειρουργεία ξαφνικά, ενώ η άλλη κλινική δεν έχει. Στο ΕΣΥ είμαστε όλοι ίσοι και αυτή η ισότητα θέλουμε να φαίνεται». 

Ενημέρωσε, τέλος, για εφόδους στα νοσοκομεία που θα κάνει ο ίδιος ώστε «να βρίσκετε λύσεις εκεί που οι άλλοι βρίσκουν προβλήματα. Δεν θέλω να χάνουμε ούτε ένα 24ωρο μέχρι να λύνεται ένα πρόβλημα».