Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία προχώρησε και σε μία αποκάλυψη σχετικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον διάλογο που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όταν τον προειδοποιήσε ότι με τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει κατά της Γάζας, κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη που έχει η χώρα του στην πολεμική σύγκρουση με τη Χαμάς, εξαιτίας της άκριτης δολοφονίας αμάχων στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως είπε ο Μπάιντεν, ο Νετανιάχου του απάντησε τότε: «Ναι, αλλά εσείς ισοπεδώσατε με τους βομβαρδισμούς σας τη Γερμανία και ρίξατε ατομική βόμβα στην Ιαπωνία, όπου πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους».

«Μην κάνετε τα ίδια λάθη που κάναμε μετά τις 11 Σεπτεμβρίου»

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν ανταπάντησε: «Ναι, γι' αυτό δημιουργήθηκαν όλοι αυτοί οι διεθνείς θεσμοί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασυμβούν (αυτοί οι βομβαρδισμοί). Μην κάνετε τα ίδια λάθη που κάναμε μετά τις 11 Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εμπλακούμε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν».

Σε συνομιλίες που είχε στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον, ο Μπάιντεν είπε ακόμα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «πρέπει να αλλάξει» την κυβέρνησή του. «Είναι καλός φίλος, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει... Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Μπίμπι σ' αγαπώ αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα απ' όσα λες»

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ακόμα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει «όχι» σε ένα παλαιστινιακό κράτος στο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, που ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος μιλά δημοσίως για τις διαφωνίες του με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το βράδυ της Δευτέρας, σε μια δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά, ο Μπάιντεν είχε ήδη πει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή». Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη σχέση του με τον Νετανιάχου. Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του μια φωτογραφία που τον εικονίζει συντροφιά με τον Μπάιντεν όταν εκείνος ήταν νεαρός γερουσιαστής. Όπως είπε, έγραψε την εξής αφιέρωση στη φωτογραφία: «Μπίμπι, σ’ αγαπώ πολύ αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα απ’ όσα λες».

«Και αυτό ισχύει ακόμη σήμερα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ενώπιον εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας τους οποίους είχε προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο.