Δύο έφηβοι ηλικίας 15 ετών βρίσκονται μεταξύ των 39 Βιετναμέζων μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί, στα τέλη Οκτωβρίου, σε ένα φορτηγό ψυγείο, κοντά στο Λονδίνο, τα ονόματα των οποίων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία.
Οι μετανάστες, 31 γυναίκες και 8 άνδρες, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν στις 23 Οκτωβρίου σε ένα κοντέινερ, σε μια υπόθεση που προκάλεσε σοκ στη χώρα, προέρχονται από επτά διαφορετικές επαρχίες του Βιετνάμ, ενώ οι 20 εξ αυτών από την επαρχία Νγκχε Αν (κεντρικά) και δέκα από την επαρχία Χα Τινχ.
Από τις πληροφορίες που έδωσαν οι οικογένειες στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ανόι καταγράφεται η διαδρομή ορισμένων εξ αυτών:
Ο 15χρονος Νγκουγέν Χούι Χουνγκ έφυγε από το χωριό του για να συναντήσει τους γονείς τους που κατοικούν στην Αγγλία. Η αδελφή του, η οποία ζει στη Νότια Κορέα, είχε δημοσιεύσει στο Facebook την είδηση της εξαφάνισής του.
Η 26χρονη Παμ Τι Τρα Μι έστειλε ένα δραματικό sms στους συγγενείς της, λίγες ώρες πριν από την ανακάλυψη της σορού της. «Μαμά, μπαμπά, σας αγαπώ πολύ. Πεθαίνω, δεν μπορώ πλέον να αναπνεύσω». Είχε αναχωρήσει από το Βιετνάμ στις 3 Οκτωβρίου και είχε δανειστεί πολλά χρήματα για να καταφέρει να πληρώσει το ταξίδι της.
Ο 18χρονος Χόανγκ Βαν Τιεπ είναι ένα ακόμα από τα θύματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο σε ηλικία είναι 44 ετών. Είχε εγκαταλείψει το σχολείο και δεν ήθελε να γίνει ψαράς. Άφησε το Βιετνάμ, πριν από έναν χρόνο, μαζί με τον ξάδελφό του Νγκουγέν Βαν Χουνγκ, 33 ετών, που επίσης πέθανε στο φορτηγό. Σκόπευε να πάει στη Γαλλία όπου είχε προσληφθεί για να πλένει πιάτα σε ένα εστιατόριο.
Την 21η Οκτωβρίου, έγραψε στους γονείς του ζητώντας τους το ποσό των 13.000 δολαρίων προκειμένου να μεταβεί στη Γαλλία. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι δικοί του είχαν νέα του.
«Ήταν μια πολύ σημαντική διαδικασία και η ομάδα μας εργάστηκε σκληρά για να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες που ανησυχούν και φοβούνται ότι οι αγαπημένοι τους ενδεχομένως βρίσκονται μεταξύ εκείνων των οποίων το τραγικό ταξίδι τους τελείωσε στις ακτές μας» δήλωσε ο Τιμ Σμιθ, ο επικεφαλής της έρευνας στη Βρετανία.
Οι οικογένειες, βυθισμένες στο πένθος, έχουν ειδοποιηθεί και αναμένουν τον επαναπατρισμό των σορών.