Το πώς αντιδρά η ΕΕ σήμερα θα διαμορφώσει σίγουρα το μέλλον της. Η «Κυρίαρχη Ευρώπη» έγινε φράση που επαναλαμβάνεται τα τελευταία δύο χρόνια και η ίδρυσή της έχει τεθεί ως πιθανή λύση στις προκλήσεις της ΕΕ. Δεν υπάρχει ακριβής έννοια της Κυρίαρχης Ευρώπης, αλλά στον πυρήνα της είναι η ενότητα και η ικανότητα προστασίας των πολιτών.
https://tomanifesto.gr/wp-content/uploads/2020/05/IMG_2701-1-214×300-1.jpg
Πιστεύεται ευρέως ότι η απροσδόκητη πανδημία Covid-19, η οποία κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην ενοποίηση της ΕΕ μετά από μια σειρά κρίσεων, αποτέλεσε μια στιγμή «δημιουργίας ή διακοπής» για την ένωση. Η ΕΕ είναι μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις στον κόσμο και το μέλλον της είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της τρέχουσας εξελισσόμενης παγκόσμιας τάξης. Επομένως, η ικανότητα αντικειμενικής προβολής και αξιολόγησης της απόκρισης της ΕΕ στην πανδημία και ο αντίκτυπός της αποτελεί προϋπόθεση για την κατανόηση της ερχόμενης εξέλιξης του μπλοκ.
«Όχι περισσότερο, όχι λιγότερο» η απάντηση στην πανδημία
Όσοι επικρίνουν την ΕΕ και ισχυρίζονται ότι ήταν άχρηστη στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι άδικοι · εσφαλμένα εξισώνουν την υπερεθνική οργάνωση με ένα έθνος-κράτος. Η ΕΕ είναι μια ειδική οντότητα και ενεργεί σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που της ανατίθενται από τα κράτη μέλη της. Αυτά τα κράτη διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο της δικής τους ασφάλειας υγείας. Η ΕΕ έχει περιορισμένο ρόλο και λίγα εργαλεία στη διάθεσή της.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, η ΕΕ έχει λάβει μέτρα ανάλογα με τις αρμοδιότητές της σε διαφορετικές πρώτες γραμμές. Στο αρχικό στάδιο της πανδημίας, η ΕΕ έλαβε συντονισμένα μέτρα για την μεταφορά πολιτών της ΕΕ από το εξωτερικό. Όταν η Γερμανία και η Γαλλία εισήγαγαν απαγορεύσεις εξαγωγών ιατρικού εξοπλισμού, η ΕΕ χρησιμοποίησε τις αρμοδιότητές της στην ενιαία αγορά για να τους κάνει να τις άρουν. Όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις μονομερείς δράσεις των κρατών μελών της σχετικά με τα σύνορα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει κατευθυντήριες γραμμές που ρυθμίζουν τα μέτρα διαχείρισης των συνόρων προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η διαθεσιμότητα αγαθών και βασικών υπηρεσιών. Εκτός αυτού, η ΕΕ ανέλαβε επίσης δράση για να στείλει άμεση υποστήριξη στα συστήματα υγείας των κρατών μελών της με την πρωτοβουλία RescEU και ξεκινώντας την από κοινού προμήθεια προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού.
Στην οικονομία, η ΕΕ έχει αναλάβει δράση πιο γρήγορα σε σύγκριση με τη διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Αφού δίστασε για λίγο, η ΕΚΤ άλλαξε γρήγορα τον τόνο της για να δείξει ότι θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της εντολής της και ότι το νέο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης PEPP θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και, σε μεγάλο βαθμό, θα μπορούσε αποτρέψει μια ακόμα κρίση χρέους. Επίσης, χωρίς πολλή προσπάθεια, η ΕΕ έχει σχεδόν χαλαρώσει για πρώτη φορά τους κανόνες της για τον προϋπολογισμό και τις φορολογικές και κρατικές ενισχύσεις, παρέχοντας ευελιξία στα κράτη μέλη που ελπίζουν να καταπολεμήσουν την επιδημία και τις επιπτώσεις της. Αν και επιδόθηκε σε αγώνα στην αρχή, η Ευρωομάδα επιτέλους κατέληξε σε συμβιβασμούς με το πρόγραμμα στήριξης τριών πυλώνων, ύψους περίπου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ, για να δείξει αλληλεγγύη.
Ωστόσο, σχολιάζοντας τις προσπάθειες της ΕΕ, δεν πρέπει ούτε να την επαινέσουμε για την απόδοσή της ούτε να αρνηθεί κανείς την αδυναμία της να συντονίσει αποτελεσματικά. Το κύριο σημείο είναι ότι πολλές προσδοκίες δεν επαληθεύονται και αντικατοπτρίζουν την κακή κατανόηση του τι ακριβώς είναι και τι δεν είναι η ΕΕ.
Θεσμικές ελλείψεις και επιδεινούμενες εσωτερικές διαιρέσεις
Τους τελευταίους τρεις μήνες σημειώθηκαν παραδείγματα χαοτικής, μονομερούς δραστηριότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στην προσέγγισή τους στην πανδημία και παραβίαση των αρχών της ενότητας και της αλληλεγγύης. Σε κάποιο βαθμό, είναι απολύτως φυσικό όταν οι ευθύνες για την υγειονομική περίθαλψη επιβαρύνουν τα κράτη μέλη και τα εθνικά κράτη γίνονται οι κυρίαρχοι παράγοντες και ενεργούν με έναν κάπως «εγωιστικό» τρόπο ενστικτωδώς. Ωστόσο, αποκάλυψε με σκληρό τρόπο τις εσωτερικές ελλείψεις και εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ. Αυτά ήταν ορατά εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης πολλάκις, οδηγώντας την ένωση σε θολά νερά.
Σε θεσμικό επίπεδο, ο Covid-19 καταδεικνύει για άλλη μια φορά την αναντιστοιχία μεταξύ της ευθύνης της ΕΕ και των αρμοδιοτήτων της. Ως μια πολύ ολοκληρωμένη οντότητα, τα κράτη μέλη είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους χωρίς ορατά σύνορα. Ωστόσο, υπάρχουν πολιτικά και κοινωνικά αόρατα σύνορα, τα οποία ουσιαστικά περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης της ΕΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι κανένα κράτος μέλος δεν είναι ικανό να χειριστεί μόνο οποιαδήποτε συστημική κρίση, είτε πρόκειται για το χρέος είτε τους πρόσφυγες, πόσο μάλλον την τρέχουσα πανδημική κρίση. Όλα αυτά χρειάζονται απαντήσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά η ΕΕ δεν έχει την εξουσία να ενεργεί μονομερώς, ενώ τα κράτη μέλη δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά με διακυβερνητικό τρόπο λόγω των συνόρων, στα οποία διαφορετικά συμφέροντα, αξίες και πολιτικοί παράγοντες παίζουν πολύ πιο σημαντικούς ρόλους από ό, τι ο χειρισμός της ίδιας της κρίσης. Ως αποτέλεσμα, όταν έρχονται συστηματικές προκλήσεις, η ΕΕ δεν τις αντιμετωπίζει και προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και τη νομιμότητά της.
Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και το προσφυγικό έθεσαν τις εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Η πανδημία Covid-19 κάνει τη διαίρεση ακόμη χειρότερη. Η Πολωνία και η Ουγγαρία συγκρούστηκαν με χώρες της Δυτικής Ευρώπης και θεσμικά όργανα της ΕΕ για το κράτος δικαίου για πολλά χρόνια, και οι πανδημίες έχουν αυξήσει τις εντάσεις αυτές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Ουγγαρία να μην παραβιάζει τη δημοκρατία με τον νόμο του κορωνοϊού και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 17 Απριλίου ένα ψήφισμα που περιγράφει τις πρόσφατες κυβερνητικές ενέργειες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά τη διάρκεια της επιδημίας ως «εντελώς ασυμβίβαστες με τις ευρωπαϊκές αξίες».
Σχετικά με την πιθανή οικονομική κατάρρευση, ο Βορράς και ο Νότος βρέθηκαν ξανά βαθιά διχασμένοι. Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, ζήτησαν κορωνο-ομόλογα, αλλά αντιμετώπισαν έντονη αντίδραση από τον Βορρά, γεγονός που άνοιξε ξανά την πληγή που άφησε η κρίση χρέους.
Σε απάντηση στην προκλητική πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να ερευνήσουν γιατί ορισμένες άλλες χώρες ενδέχεται να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τον αντίκτυπο της πανδημίας, αξιωματούχοι στην Ισπανία και την Πορτογαλία απάντησαν πως η προσέγγιση του Hoekstra ήταν «παράλογη» και «αποτρεπτική». .
Αρκετά ανθεκτικοί για να προχωρήσουν προς μια «Κυρίαρχη» Ευρώπη;
Οι συνέπειες των κρίσεων τα τελευταία δέκα χρόνια κατέδειξαν την ανθεκτικότητα της ΕΕ στην αντιμετώπιση διαφορετικών προκλήσεων. Κατά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η ΕΕ δημιούργησε τον ΕΜS. Κατά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η ΕΕ ενίσχυσε την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Αντιμέτωπη με την πρόκληση Brexit, η ΕΕ κατάφερε με επιτυχία να παραμείνει μαζί με ένα ενοποιημένο πρόσωπο. Υπό αυτή την οπτική, αντανακλά αυτό που προέβλεψε ο Jean Monnet: ότι η Ευρώπη θα σφυρηλατηθεί σε κρίσεις.
Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το αυξανόμενο δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΕ ταυτόχρονα. Ενώ δείχνει την ανθεκτικότητά της με την εξεύρεση διεξόδων, οι μισές λύσεις έχουν δημιουργήσει περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητά της ως οντότητας που παρέχει προστιθέμενη αξία στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας. Ως αποτέλεσμα, ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός και οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι στην ιστορία της ΕΕ, η οποία περιόρισε περαιτέρω τον χώρο ελιγμών των κύριων κομμάτων για την προώθηση της περαιτέρω ολοκλήρωσης, με περισσότερη εξουσία μεταβιβαζόμενη στην ΕΕ.
Παρά την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου πανδημικής κρίσης, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Αλλά αυτή τη φορά, η κρίση είναι πολύ πιο καταστροφική από ποτέ: έχουν χαθεί δεκάδες χιλιάδες ζωές, η χειρότερη οικονομική ύφεση από τότε που η Μεγάλη Ύφεση βρίσκεται στον ορίζοντα και οι πολιτικοί διχασμοί έχουν γίνει βαθύτεροι. Ίσως ακόμη χειρότερη ήταν η περαιτέρω απώλεια πίστης στην ΕΕ. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 67% των Ιταλών πιστεύουν ότι το να είναι μέλος της ΕΕ είναι μειονέκτημα για την Ιταλία, από 47% το Νοέμβριο του 2018. Όσον αφορά τον επικείμενο κίνδυνο από πανδημίες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Guiseppe Conte προειδοποίησε ότι εάν το μπλοκ αποτύχει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ολόκληρο το έργο μπορεί να “χάσει τις βάσεις του”.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες απαιτούν για μια πιο φιλόδοξη Ευρώπη να αναλάβει πιο αποφασιστική δράση. Το πώς αντιδρά η ΕΕ σήμερα θα διαμορφώσει σίγουρα το αύριο της. Η «Κυρίαρχη Ευρώπη» υπήρξε αγαπημένη φράση τα τελευταία δύο χρόνια και η εγκαθίδρυσή είναι η πιθανή λύση στις προκλήσεις της ΕΕ. Δεν υπάρχει ακριβής έννοια της Κυρίαρχης Ευρώπης, αλλά ο πυρήνας της είναι η ενότητα και η ικανότητα προστασίας των πολιτών. Επομένως, είναι καιρός για τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν πέρα από τα μικρά εθνικιστικά ένστικτα και να πάρουν τολμηρά μέτρα για να δείξουν ενότητα, όχι μόνο για την καταπολέμηση της πανδημίας αλλά και για την αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Θεσμικά, σημαίνει επίσης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επιδείξουν θάρρος για να εξοπλίσουν την ΕΕ με περισσότερες εξουσίες στο συντονισμό και την οργάνωση των απαντήσεων σε διασυνοριακές κρίσεις. Διαφορετικά, ακόμη και αν η τρέχουσα κρίση δεν είναι το τελευταίο άχυρο για να καταρρεύσει η ένωση, είναι αμφίβολο ότι η ανθεκτικότητά της θα ήταν αρκετά ισχυρή για να αντέξει σε πιο απρόσμενες προκλήσεις στο μέλλον.
*O Έρολ Ούσερ (Erol User) είναι πρόεδρος και CEO της USER HOLDİNG. Επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, πρόκειται έναν από τους καινοτόμους παίκτες της επιχειρηματικής τουρκικής σκηνής. Η USER HOLDİNG είναι επενδυτική τραπεζική εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες τόσο σε τουρκικές όσο και διεθνείς εταιρείες.