Το άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμόχωστου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του πριν από λίγο ο ΣΚΑΪ.
Να τονιστεί βεβαίως η επιλογή της ημέρας των δηλώσεων ως προς το συμβολικό κομμάτι των πολιτικών επιλογών της τουρκικής πλευράς, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 47 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη, σε μια εμπρηστική ομιλία του- παρουσία και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ – ο Ερντογάν έκανε λόγο για «εχθρούς των Τουρκοκυπρίων», στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Μητσοτάκη. «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε, είπε αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν» .
Επιτέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «λέγοντας ότι εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους… Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε, και επανέλαβε τη θεωρία του για «δυο κράτη στην Κύπρο». Ο ίδιος ισχυρίστηκε επίσης ότι «η πολιτική των Ευρωπαίων και των Αμερικανών στηρίζονται πάνω στο ψέμα» και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι υποσχεθήκαν βοήθεια στους Τουρκοκύπριους και δεν το έκαναν.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Barış ve Özgürlük Bayramı Resmî Töreni https://t.co/RZmTGB9p9E
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 20, 2021
“Δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο – Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια”
Σύμφωνα με το New Europe Greece, συναινετικός και προσεκτικός μέχρι στιγμής εμφανίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στα Κατεχόμενα. Στις πρώτες δηλώσεις του ξεχωρίζουν οι εξαγγελίες του για το χτίσιμο του «παλατιού» των Κατεχομένων.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο τούρκος ηγέτης μίλησε για «δίκαιη κατανομή» στην Κύπρο, όταν όλα τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, Της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μαζί φυσικά με τα επιχειρήματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, τάσσονται εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης.
Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας» και αναφέρθηκε στους «μάρτυρες» της χώραw του και των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι η χώρα του «έχει καταβάλλει μεγάλο αντίτιμο» για τις κινήσεις στο Κυπριακό.
Ο Ερντογάν πλαισίωσε την ομιλία του με αποσπάσματα από έργα ποιητών της τουρκικής εθνικιστικής σχολής. Επίσης, αναφέρθηκε στην σημασία της εθνικής ενότητας. Σε αυτό το σημείο άφησε υπονοούμενα για ορισμένους παράγοντες που επιχειρούν να διασπάσουν την τ/κ κοινότητα.
Επιπλεόν, αναφέρθηκε και στη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής πλευράς, στην ψήφιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Θα είμαστε κοντά σας», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με τον ίδιο στην Αμερική κάποιοι έχουν ενοχληθεί από τις κινήσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό.
Συγκεκριμένα, κάλεσε όσους «διαβάζουν» το Κυπριακό από την οπτική γωνία διάφορων λόμπι των ΗΠΑ να εστιάσουν στις πραγματικότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ξεκάθαρη η ταυτότητα των δυνάμεων της κατοχής στο νησί. Πιστός στην εθνικιστική ρητορική της Άγκυρας, ο Ερντογάν περίγραψε την εισβολή του 1974 από την οπτική γωνία της Τουρκίας. «Παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς η λύση του Κυπριακού δεν ήρθε επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους.
Για τον Ερντογάν οι ε/κ προσεγγίζουν τους τ/κ ως μειονότητα του νησιού. Επίσης, έχουν απορρίψει το Σχέδιο Αννάν και αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου στο Κρανς Μοντάνα. «Οι ε/κ δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν συνεταιρισμό», πρόσθεσε.
Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία από την περίοδο του Σχεδίου Αννάν, υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Ο Ελληνοκύπριος δεν τηρεί τις υποσχέσεις του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ε/κ κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε σε αυτά και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη, είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την σχετική πρόταση του Ερσίν Τατάρ, η οποία κατατέθηκε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ κατάθεσε για μια ακόμη φορά την οπτική γωνία της κυβέρνησης του για το όλο ζήτημα και υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση περί διάσκεψης για τα ζητήματα της Α. Μεσογείου. «Δεν επιθυμούμε ένταση», δήλωσε και αναφέρθηκε στη σημασία της δίκαιης μοιρασιάς στο ζήτημα της ΑΟΖ.
Επίσης διέψευσε τα όσα αναφέρθηκαν στον ε/κ τύπο σχετικά με το επεισόδιο στον Κάτω Πύργο ύστερα από ενημέρωση από τον ΥΠΑΜ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποιεί ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει ότι χρειάζεται σε περίπτωση που επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ψευδοβουλή ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και την έναρξη του έργου της οικοδόμησης του νέου «προεδρικού μεγάρου» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο. Δίπλα στο νέο «προεδρικό» θα δημιουργηθεί ένας «κήπος του λαού». Το δε, σημερινό «προεδρικό» θα μετατραπεί σε μουσείο, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του New Europe Greece.