Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Η τυφλή κομματική – αντικυβερνητική προσέγγιση στα σοβαρά εθνικά θέματα, οι ανεύθυνες παρωπίδες και η πολιτική ανωριμότητα του ΣΥΡΙΖΑ –πρωτοφανώς αταίριαστη για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης– φαίνεται πως εντάχθηκαν και «μεταφράστηκαν» άριστα στα μητρική γλώσσα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και δεν εννοούμε απλώς την τουρκική, αλλά τη γλώσσα των ακραίων προκλήσεων, της πολεμικής ρητορικής και του ψέματος.
Ο Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με ένα πρωτόγνωρο και επιτηδευμένα ακραίο ύφος –στα όρια του φανατικού παραλογισμού– επιτέθηκε στην Ελλάδα, μίλησε ακόμα και για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» επιδεικνύοντας κάποια φωτογραφία με δύο νεκρά παιδιά. Κραδαίνοντας το άγνωστης προέλευσης «ντοκουμέντο», ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για δύο παιδιά που πέθαναν με την οικογένειά τους κατά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν από τις ελληνικές αρχές.
Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε χθες το πρωί και ενώ είχαν περάσει σχεδόν δώδεκα ώρες από τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ανακοίνωση με την οποία στηλίτευε την «αφωνία» του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση του τελευταίου εκφράστηκε τελικώς από τον Γιώργο Κατρούγκαλο και από ό,τι φαίνεται αφήνει περισσότερο έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο τομεάρχης Εξωτερικών του, ούτε λίγο πολύ, εγκάλεσε την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση του Τούρκου προέδρου θεωρώντας ότι αυτή έχει την ευθύνη. Σε διάφορες εμφανίσεις του σε μέσα ενημέρωσης είπε ότι ναι μεν η Τουρκία δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα, αλλά «εξίσου αναγκαίος είναι και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και του ανθρωπιστικού δικαίου, στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να είναι προσκολλημένη και να μη δίνει έδαφος για εκμετάλλευση στη γειτονική Τουρκία-παραβάτης». Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Στην προσπάθειά του να εφαρμόσει και σε αυτό το πεδίο την κομματική επικοινωνιακή γραμμή περί προσωπικής ευθύνης του πρωθυπουργού, είπε: «Η πολιτική Μητσοτάκη έχει καταστήσει το προσφυγικό από ευρωτουρκικό, ελληνοτουρκικό θέμα, με αποτέλεσμα να εκτίθεται η Ελλάδα διεθνώς και να μην έχουμε τη στήριξη που έπρεπε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Πηγή έμπνευση για τον πρόεδρο της Τουρκίας η υπόθεση των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν εις βάρος της Ελλάδας
Ηταν αυτονόητο και σχεδόν αναμενόμενο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα εμπνεόταν από την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εις βάρος της Ελλάδας με αφορμή τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ιστορίας:
* Τους ισχυρισμούς ότι οι 38 αφέθηκαν στη μοίρα τους από τις «ανάλγητες ελληνικές αρχές» καθώς η νησίδα όπου εγκαταλείφθηκαν βρισκόταν στην ελληνική επικράτεια.
* Το συναισθηματικά έμφορτο και κατασκευασμένο, από ό,τι αποδείχτηκε, επιχείρημα ότι ένα παιδί μόλις 5 ετών είχε χάσει τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού και ότι η μητέρα του συντηρούσε το νεκρό σώμα του στο νερό. Μέσω της ΜΚΟ HumanRights360, ο δημοσιογράφος-μεταφραστής Γιώργος Χρηστίδης μπήκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Εβρο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, συνομίλησε με τους μετανάστες και έστειλε την ανταπόκρισή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Η ανταπόκριση προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις εις βάρος της Ελλάδας. Λίγες ημέρες αργότερα, και μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, το αρνητικό αφήγημα που είχε υιοθετηθεί και είχε αναπαραχθεί στο σύνολό του ακόμα και με ερώτηση στην Κομισιόν από ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κούλογλου, Αρβανίτης) κατέρρευσε παταγωδώς. Η ίδια η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι παραπλανήθηκε. Κάτι που δεν υιοθέτησε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Απεναντίας, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη ΔΕΘ έδωσε μια απάντηση προσαρμοσμένη στις κομματικές ανάγκες και στη λογική ό,τι και αν συμβαίνει στην πραγματικότητα, εμείς πάντα έχουμε δίκιο: «Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας σε μια ανθρωπιστική τραγωδία;» είπε, μεταξύ άλλων, και σημείωσε ότι ανεξαρτήτως αν η νησίδα ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, υπήρξε ένα δράμα 38 ανθρώπων. «Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση –που έκανε ότι δεν υπάρχουν αυτοί– να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος και να τους σώσει, κι αν είναι σε τουρκικό να διεθνοποιήσει το ζήτημα για να σωθούν;» Και αυτό που έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, προκαλώντας τη γενικότερη αμηχανία απέναντι στη στάση του, είναι ότι Αλέξης Τσίπρας, παρά τις απόλυτες διαψεύσεις, συνέχισε να επιμένει στην ψεύτικη ιστορία περί νεκρού παιδιού: «Ασχετα πού ανήκει αυτή η νησίδα, αυτό το δράμα οδήγησε στον θάνατο ένα κοριτσάκι επτά χρονών αν δεν κάνω λάθος», είπε ξεκινώντας την παραπάνω απάντησή του.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο ότι η φωτογραφία, την οποία επέσεισε ο Ερντογάν κατά της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απεικόνιζε το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που –παρά την κατάρρευσή του– εργαλειοποίησε και ο κ. Τσίπρας: τον ανύπαρκτο θάνατο του παιδιού. Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή απάντηση στον Ερντογάν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.