Η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια. Αλλά σήμερα, η Άγκυρα ξεμένει κόκκινο χαλί καθώς ένας σημαντικός αριθμός ξένων αξιωματούχων της χτυπάει την πόρτα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς , ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωθώντας τον ξανά στην παγκόσμια σκηνή. Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε το δεύτερο τηλεφώνημά του στον Ερντογάν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.
Ο άμεσος λόγος είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Ερντογάν απολαμβάνει τη λάμψη αυτής της προσφάτως ανακαλυφθείσας προσοχής την οποία και προφανώς αποφάσισε να αξιοποιήσει για να ρεφάρει. Και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να το ρισκάρει βλέποντας την στάση της Δύσης απέναντι στην Ρωσία.
Μπορεί ο ίδιος να μην έχει λάβει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, υπηρετεί όμως με μαθηματική ακρίβεια τον ρόλο του… διαμεσολαβητή πετυχαίνοντας να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Ο ίδιος διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα. Πουλά όπλα στην Ουκρανία αλλά παριστάνει τον ανήξερο. Κλείνει τα στενά αφότου εξασφαλίσει πως αυτό δεν θα επηρεάσει τη Ρωσία. Αλλωστε ο «φίλος» Πούτιν δεν μπορεί να έχει παράπονο από τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ήρθε σε καθολική ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιμένοντας στην επιλογή του για τους S400.
Και σήμερα (Πέμπτη) κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρότεινε να φιλοξενήσει τον ίδιο και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες “στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η συμφωνία στα συγκεκριμένα θέματα ενδέχεται να απαιτήσει μια συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι μια διαρκής εκεχειρία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη λύση.
Ο Ερντογάν επέμεινε επίσης “στην ανάγκη να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι” ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Η Ουκρανία δεν χάνει την ευκαιρία να τον ευχαριστήσει. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντίμτρο Κουλέμπα ζήτησε η Τουρκία να είναι “ένας από τους εγγυητές” μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.
“Η Ουκρανία έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία συλλογικής ασφαλείας: Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (P5), συν η Τουρκία και η Γερμανία”, διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας ότι “η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν είχε καμιά αντίρρηση”.
Δεν είναι βέβαια μόνο η έξωθεν καλή εικόνα που παρακινεί τον Ερντογάν. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί επίσης να γίνει εσωτερικό ζήτημα, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν τη συντριπτική πλειονότητα της προμήθειας σιταριού της Τουρκίας. Η Ρωσία παρέχει επίσης περίπου το ένα τρίτο της προμήθειας φυσικού αερίου της Τουρκίας, ένα επίσης θεμελιώδες ζήτημα για την τουρκική κυβέρνηση, καθώς το ενεργειακό κόστος αυξάνεται δραματικά εν μέσω ραγδαίου πληθωρισμού και οικονομικής κρίσης που οδήγησε τη λίρα να χάσει τη μισή της αξία σε μόλις ένα χρόνο.