Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε τη χώρα του ως αναγκαίο εταίρο για την κάλυψη του αμυντικού κενού που ενδέχεται να προκύψει από πιθανή μείωση των αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ευρώπη. Με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ και επιχειρήσεις από τη Μέση Ανατολή έως τη Βόρεια Αφρική, η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική της θέση στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής  άμυνας

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη σύνοδο της Βουδαπέστης, συζήτησαν την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της στρατηγικής αυτονομίας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ.

Η στρατηγική θέση της Τουρκίας

Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της Τουρκίας στην αντιμετώπιση πολυδιάστατων προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία, η αστάθεια στα σύνορα της Ευρώπης και οι υβριδικές απειλές. Υποστήριξε ότι η Τουρκία διαθέτει ανεκτίμητη στρατηγική αξία και ζήτησε την άρση των εμποδίων στη συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και σε έργα στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις και προκλήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής της ικανότητας, ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή του Τραμπ. Ωστόσο, η συνεργασία με την Τουρκία αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω πολιτικών διαφορών και ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ε.Ε. εξετάζει τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αμυντικής της βιομηχανίας, όπως αναφέρθηκε στη «Διακήρυξη της Βουδαπέστης».