Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι διαχρονικός στόχος όλων των οικονομικών επιτελείων, όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Ωστόσο, για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός θα εμπεριέχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τα 3,7 δισ. ευρώ της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων, θα προέρχονται από την καταπολέμηση του φαινομένου.

Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, αλλά και τα νέα εργαλεία που θα τεθούν σε λειτουργία το 2025, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αλήθεια των στοιχείων

Οπως γνωστοποίησαν ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρίστος Δήμας, και ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής:

-Οι δεκάδες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από την ΑΑΔΕ, και οι οποίες έχουν περιορίσει κατά 90% τις επισκέψεις στις εφορίες, όπως το myDATA, myProperty, myAppodixi, myCAR, myAADEapp και η νέα ιστοσελίδα της, έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης, διεκπεραιώνοντας καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ενδεικτικά, μέσω του myDATA έχουν εκδοθεί 11 δισεκατομμύρια τιμολόγια και αποδείξεις από 1,5 εκατ. εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του myCAR 3,7 εκατομμύρια συναλλαγές για βεβαιώσεις και ακινησίες οχημάτων, έχουν εκδοθεί πάνω από 300.000 ψηφιακές φορολογικές ενημερότητες, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί σχεδόν 7 εκατομμύρια αιτήματα (το 98%) και τα υπόλοιπα αναμένεται να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα.

-Οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση που απλοποιούν την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, όπως το νέο σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, η πλατφόρμα για το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, οι αυτοματοποιημένοι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα κ.ά.

-Οι 430.000 διασυνδέσεις συστημάτων POS-Ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων, που ολοκληρώθηκαν σε λίγους μόλις μήνες, και συνέβαλε καταλυτικά τα έσοδα από ΦΠΑ να αυξηθούν το πρώτο 9μηνο του 2024 κατά 11,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

-Ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης συνεχίζεται και το 2025, με την έναρξη ή επέκταση λειτουργίας σημαντικών εργαλείων όπως το ψηφιακό πελατολόγιο, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η καθολική εφαρμογή του myDATA για επιχειρήσεις κ.ά.

-Τίθεται επίσης στις αρχές του νέου έτους, σε λειτουργία, το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο για φορολογικά θέματα, στο πρότυπο του 1555.

-Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2024 εκτιμάται ότι τα επιπλέον φορολογικά έσοδα λόγω του περιορισμού της φοροδιαφυγής θα ανέλθουν σε ένα ποσό της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική υπέρβαση φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3,7 δισ. ευρώ.

-Παράλληλα, σημαντική βελτίωση αποτυπώνεται και στο λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», τον Φόρο δηλαδή που χάνει το Δημόσιο κάθε χρόνο λόγω της φοροδιαφυγής. Εκεί το πρόβλημα έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με αυτό που υπήρχε το 2017.

Συνεχής εκσυγχρονισμός

«Με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνονται πολύ σημαντικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Αλλά και πολύ μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης. Οσο περισσότερο ψηφιοποιούμε τη φορολογική διοίκηση, τόσο βελτιώνουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη και ενισχύουμε τη φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο Χρίστος Δήμας, ανέφερε ότι «τα νέα, καινοτόμα εργαλεία, που εκσυγχρονίζουν και νοικοκυρεύουν τις λειτουργίες της φορολογικής διοίκησης,μας κάνουν πιο αποτελεσματικούς στη συλλογή των εσόδων και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

«Η νέα γενιά της ΑΑΔΕ είναι εδώ. Με την ψηφιοποίηση των οικονομικών συναλλαγών, που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα για όλους: Πολίτες, επιχειρήσεις, φορολογική διοίκηση», υποστήριξε ο Γιώργος Πιτσιλής και γνωστοποίηση πως η ΑΑΔΕ δρομολογεί τη σταδιακή έναρξη λειτουργίας μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα:

-Η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA, από 1η Ιανουαρίου.

-Η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου, εντός Ιανουαρίου.

-Η έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής, στις αρχές του 2025.

-Η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου.

Καθολική αναγνώριση

Να σημειωθεί ότι στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ερευνών Pulse, Γιώργο Αράπογλου, χρήσιμα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία 6 στους 10 πολίτες αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει και γίνονται σημαντικά βήματα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι εξ αυτών κρίνουν ότι χρειάζεται η προσπάθεια να ενταθεί και να συνεχιστεί. Μόνο 1 στους 3 βρίσκει να μην έχει γίνει κάτι ουσιαστικό. Επίσης, θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.