Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου δίνεται για τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, όπως ανακοίνωσε στον προσωπικό λογαριασμό του στην πλατφόρμα X ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας-Ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας».

Όπως γνωστοποιεί ο κ. Γεωργιάδης στην ανάρτησή του, «λόγω της σοβαρότητας του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και του μεγάλου ενδιαφέροντος», αποφάσισε να δώσει παράταση στη δημόσια διαβούλευσή του έως το πρωί της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι κανονικά η προθεσμία για τη δημόσια διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου έληγε σήμερα το μεσημέρι της Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, ενώ είχε τεθεί στον δημόσιο διάλογο πριν δύο εβδομάδες. 

Μερικά στοιχεία για το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι με το παρόν νομοσχέδιο ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εν ολίγοις, θεσπίζονται, αφενός κανόνες για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, και αφετέρου νέοι προστατευτικοί κανόνες για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον υγιή ανταγωνισμό.

Το νομοσχέδιο στοχεύει άμεσα στο να ενδυναμώσει τη θέση του εργαζόμενου, αντιμετωπίζοντας χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη.